Egyetemfoglalók: addig tüntetünk, amíg nem lesz eredmény

A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre – mondta Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Közlése szerint azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.

Az Egyetemfoglalók olyan felsőoktatást szeretnének, amelynek átlátható szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszere van – jegyezte meg.

Szilveszter Klára, a Középiskolai Hálózat tagja elmondta, hogy péntek délutáni, budapesti tiltakozó akciójukon “eltemetik a közoktatást”. Kitért arra, hogy a mozgalom tagjai csak olyan órákra mennek be, amelyekre a tanárok engedélyt adnak nekik. Ha ezt megkapták, akkor felhívják a figyelmet arra, “a felsőoktatásban folyamatos rombolások vannak”.

Megemlítette, a HaHa által közzétett hat pont teljesítését továbbra is követelik, és nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellár intézményének bevezetése. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a hallgatói szerződés miatt a diákok rögtön az érettségi után elhagyják majd az országot, a kancellári tisztség bevezetésével pedig az egyetemek, főiskolák autonómiáját korlátozzák. Hozzátette: az Oktatói Hálózat kifejezetten kérte, hogy látogassák az óráikat, ugyanakkor sok tanár félti az állását, ezért nem mernek nyíltan állást foglalni mellettük – jegyezte meg.

A HaHa decemberben, hatpontos petícióban követelte a keretszámok “legalább a 2011-es szintre” való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: