Uniós keretköltségvetés: a szocialisták képtelenek megemészteni a sikert

Felszólították a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy segítsék a múlt heti EU-csúcson elfogadott, hét évre szóló uniós keretköltségvetés elfogadását.

A fideszes és KDNP-s európai parlamenti képviselők csoportja szerdán közleményben szólította fel a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy segítsék a múlt heti EU-csúcson elfogadott, hét évre szóló uniós keretköltségvetés elfogadását az Európai Parlamentben. A közlemény szerint „az Európai Tanács pénteki megállapodása során elért kiemelkedő magyar sikert a szocialisták képtelenek megemészteni”.

Magyarország legnagyobb sikere, hogy a lehető legkedvezőbb pozícióba került a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban – mondta hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszakát elindító felszólalásában Orbán Viktor. 2007 és 2013 között fejenként 660 ezer forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, a következő hétéves EU-költségvetési ciklusban viszont ez az összeg 712 ezer forintra nő.

 

 

A 2014–20-ra szóló EU-keretköltségvetés elfogadott számai alapján a magyar néppárti EP-képviselők kiemelték: a nettó pozíció – tehát az egy-egy tagállamba érkező támogatások és a tagállami befizetések különbözete – tekintetében Magyarország nagyjából 25 milliárd euróval, Lengyelország és Románia mögött a harmadik helyen zárta a tárgyalásokat. A bruttó nemzeti jövedelemnek ez 3,6 százaléka, amivel Bulgária után a második Magyarország. Az egy főre jutó nettó pozíciót illetően pedig a litvánok után a magyaroké a második helyezés. Minden magyar állampolgárra 2512 euró (712 ezer forint) jut majd. Mindhárom mutatóban előrelépett Magyarország a 2013-ban záruló hétéves ciklushoz képest – ismerteti a közlemény.

Nem örülnek a közös sikernek a szocialisták

A fideszes és KDNP-s képviselők szerint a szocialisták „képtelenek ennek a közös sikernek örülni. Ehelyett lázas igyekezettel keresgélnek olyan költségvetési rovatokat, amelyekben csökkentést tudnak kimutatni. […] Az európai költségvetés terheit viselő államok a maguk pénzügyi problémái miatt csökkentették az unió költségvetését. Ezt helytelenítjük. Ám mivel ezen a helyzeten az Európai Parlament változtatni nem tud, durván sértené nemzeti érdekeinket, ha a nehezen megszületett megállapodás nem kapná meg az európai parlamenti jóváhagyást. Ezért felszólítjuk a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy lépjenek túl a pártérdekeiken, és az ország javát szolgálva – korábbi nyilatkozataikkal ellentétben – segítsék a megállapodás törvényerőre emelését” – olvasható a magyar néppárti EP-képviselők közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: