Gyurcsány “szabadságharcra buzdít”, nem fog aludni

Gyurcsány Ferenc az újságíróknak elárulta: a következő három éjszaka az oktatási államtitkárság épülete előtt virrasztanak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai, így akarják felhívni a figyelmet a kormány szerintük elfogadhatatlan oktatáspolitikai intézkedéseire. Miután magukhoz tértek a diákok az ELTE campusán töltött éjszakát követően, tovább folytatják, teremfoglalás és fórumozás van napirenden. Az intézmény egyik tanára úgy látja, jobb lenne, ha nem akadályoznák azokat, akik valóban tanulni akarnak.
gyurcsany2_slide

Gyurcsány virraszt, három napon át

Gyurcsány Ferenc kedden árulta el az újságíróknak, hogy a DK országgyűlési képviselői, elnökségi tagjai és szimpatizánsai három éjszaka, este 6-tól reggel 6-ig virrasztanak majd az államtitkárság Szalay utcai épülete előtt.

A virrasztást figyelemfelkeltőnek szánják, nem gondolják, hogy attól a kormány meghátrálna, ahogyan nem hátrált meg a felsőoktatási hallgatók tiltakozása miatt sem – fűzte hozzá a volt miniszterelnök. Szerinte már az is eredmény, ha annak hatására sokan felfigyelnek a sokasodó problémákra.

Némi önfeláldozás

Arra kérnek mindenkit – folytatta –, hogy támogassák a diákok, a pedagógusok, egyetemi-főiskolai oktatók és a szülők „szabadságharcát”. A DK is szimpátiával figyeli küzdelmüket, „ugyanakkor értjük, hogy tartózkodni kívánnak attól, hogy pártok közvetlenül csatlakozzanak mozgalmaikhoz” – jegyezte meg. A volt kormányfő szerint mindazonáltal politikai és erkölcsi kötelességük, hogy egy határozott politikai gesztussal „és némi önfeláldozással” kifejezzék szolidaritásukat. Erre szolgál a virrasztás – mondta.

t

Az akció célja az is, hogy megmutassák a választópolgároknak, nem kell csendben tűrni a kormány rombolását, és nem elég morgolódni miatta, meg kell találni a tiltakozás módját – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy a DK nem először folyamodik hasonló eszközhöz, tavaly ősszel éhségsztrájkkal tiltakoztak a választási regisztráció bevezetése ellen.

Gyurcsány szimpátiája a Hallgatói Hálózat (HaHa) iránt aligha nevezhető őszintének: 2006-ban a HVG írta meg, hogy az ELTE-n a tévéostrom után tiltották be a HaHa egyik, tandíjellenes fórumát. A hetilap akkori tudósítása szerint a hahások akkori célja az volt, hogy „a hagyományos és intézményesült diákönkormányzatok szerepét részben átvegyék”. Semmiféle politikai párttal, vagy más civil mozgalommal nem tartottak kapcsolatot 2006-ban, ezt ma is állítják magukról, ehhez képest szerepeltek a Heti Hetes című műsorban, és üléseztek az egykori SZDSZ-es liberális klubban.

Blokád, elmaradt órák – nem töretlen a támogatottság

Hétfőn a HaHA aktivistái az ELTE-n szinte az összes előadást megszakították, elfoglalva az egyetemi előadókat, vitába keveredve hallgatótársaik jó részével, akik tanulmányaikat folytatva részt kívántak venni a tanrendi órákon. Ez nem volt elég nekik, délután blokád alá vették a Corvinus és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is, végül visszatértek a Múzeum körúti campusra, és ott töltötték az éjszakát.

Tóth Fruzsina a Ma reggel vendégeként arra a felvetésre, hogy több hallgató szóvá tette, hogy az órák megzavarásával akadályozták az oktatást, az aktivista kijelentette: nem ők akadályozzák az oktatást, hanem a kormány akadályozza azzal, hogy nem támogatja az egyetemeket. „Megvonják a költségvetést és azok a szemináriumok, amelyekre most bementünk és megszakítottuk, lehet, hogy a következő félévben meg sem lesznek hirdetve, mert nem lesz oktató, aki megtartsa” – fogalmazott. Még egyszer felvetették az újságírók Tóthnak, hogy sok hallgató nehezményezte a félbeszakított órákat, mire azt válaszolta: sokan nem tiltakoztak.

A jól felkészített demonstrálók viselkedése egyre több emberben vált ki ellenérzést. Az ELTE nyelvészprofesszora például úgy véli: a diákok ezzel a lépéssel nem a kormányt, hanem pont az egyetemi oktatókat és az egyetemi hallgatókat szorítják sarokba. A Professzorok Batthyány Köre pécsi csoportjának elnöke már egyenesen illegitimnek nevezte HaHA-t.

Bajnaiékkal is asztalhoz ültek a HaHa aktivistái

A Magyar Nemzet leleplező cikkében nyilvánosságra került „amerikai segítséget” a szervezet korábban a Klubrádiónak adott nyilatkozatában elismerte, ugyanakkor megszólaló aktivistájuk akkor azt hangsúlyozta: a segítség elfogadása ellenére szó sincs politikai befolyásról. Ennek ellenére a Hír Televízió Célpont címmű műsora kiderítette, hogy a szélsőbalos gondolkodó radikális módszereit alkalmazó amerikai szakemberek által felkészített aktivisták igenis politikai megállapodás végett ültek asztalhoz a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014-gyel.

Forrás: MNO, MTI
2013. február 12., kedd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: