Bajnai vagy nem ismeri a számokat, vagy nem mond igazat

Bajnai vagy nem ismeri a pontos számokat, vagy pedig tudatosan nem mondott igazat, amikor kedden arról beszélt, hogy 1500 milliárd forinttal kevesebb uniós forrás jut magyar gazdaságba. Ezzel szemben Magyarország unióval szembeni költségvetési egyenlege 2014-2020 között 25 milliárd eurós pluszban lesz, ami több, mint a 2007–2013-as ciklusban, míg az egy főre jutó kifizetések összege 51 ezer forinttal nő.
Az a közel 1500 milliárd forint, amennyivel kevesebb uniós forrás jut a magyar gazdaságba az új költségvetési ciklusban, hiányozni fog – mondta egy keddi konferencián Bajnai Gordon egykori miniszterelnök, aki korábban az uniós források elosztásáért felelt, amelyet azóta rengeteg kritika ért. Az Együtt 2014 vezérének a mostani kijelentése arról tanúskodik, hogy vagy nem ismeri a pontos számokat, vagy pedig tudatosan nem mond igazat.


Egy adott tagállam legfontosabb mutatója az, hogy egy költségvetési időszakban hogyan alakul a nettó pozíciója, ami a ténylegesen számított kifizetések és a befizetések összegéből alakul ki. A 2007–2013-as időszakban Magyarország nettó egyenlege 24,92 milliárd euró volt, míg a február 8-i megállapodás értelmében a 2014–2020-as időszakban 25 milliárd euró lesz. Az egy főre jutó nettó pozíció 661 ezer forintról 712 ezer forintra nő. Ennek értelmében az EU 27 tagállama közül a nettó pozíció alapján a harmadik, míg az egy főre jutó nettó pozíció alapján a második helyen áll Magyarország. Egyébként 2007 és 2013 között 7060 milliárd forint uniós támogatás érkezett Magyarországra, míg 2014 és 2020 között ez az összeg 7080 milliárd forint lesz.

Más ügyben is csúsztat Bajnai

A közvetlen kifizetések összege növekszik, így a magyar gazdák jobb helyzetbe kerülnek a nyugat-európai versenytársaikhoz képest. A kohéziós alap esetében sikerült elérni, hogy 75 százalék helyett továbbra is 85 százalék legyen az uniós társfinanszírozási arány, illetve hogy továbbra is el lehessen számolni az áfát.

Ezek a tények egyértelműen cáfolják Bajnai kijelentését, ráadásul a volt miniszterelnök országos turnéja során sokszor arról beszél, hogy hazánk a kormány politikája miatt elszigetelt szereplő az unióban. Ezzel szemben a költségvetésről szóló alkufolyamat során szakértői, politikai és legfelső állami vezetői szinten folyamatos volt az egyeztetés visegrádi partnereinkkel. A kohézió barátai elnevezésű, négy kormányfői szintű találkozót tartó országcsoport még a múlt heti csúcs előtti is összejött, valamint a közös agrárpolitika fő támogatóival, Franciaországgal és Spanyolországgal is szövetkezünk.

Orbán: Magyarország legnagyobb sikere

Magyarország legnagyobb sikere, hogy a lehető legkedvezőbb pozícióba került a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban – mondta február 11-én az Országgyűlés tavaszi ülésszakát elindító felszólalásában Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt arról is: az elmúlt két évben világossá tettük, a magyarok nem fogadják el a kettős mércét, mi mindenkinek megadjuk a tiszteletet, de el is várjuk azt mindenkitől.

Míg 2007 és 2013 között fejenként 660 ezer forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, addig a következő hétéves EU-költségvetési ciklusban ez az összeg 712 ezer forintra nő – összegezte az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetésének elfogadásával záruló uniós csúcstalálkozó eredményét Orbán a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjúban.

Kovács András
Forrás: MNO
2013. február 12., kedd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: