„A Vatikán válságába betegedett bele”

Néhány olasz lap szerint a botrányok miatt távozott XVI. Benedek pápa
Botrány, válság, a támasz hiánya? XVI. Benedek lemondásának hátteréről és ennek következményeiről írtak a keddi olasz napilapok. Sokak szerint nem csupán egészségügyi okok álltak a háttérben.

XVI. Benedek lemondásának hátteréről és ennek következményeiről írtak a keddi olasz napilapok. Sokak szerint nem csupán egészségügyi okok álltak a háttérben.

„Mivel nem volt képes megváltoztatni a Kúriát, arra a keserű következtetésre jutott, hogy maga megy el, maga változtat” – írta a Corriere della Sera. A legnagyobb olasz napilap szerint a pápa döntéséhez hozzájárultak a Vatikánt megrázó botrányok. A Corriere szerint az úgynevezett Vatileaks – a titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos botrány – csak a jéghegy csúcsa volt. Az Ior vatikáni banknak nyolc hónapja nincsen elnöke, több olasz egyházi intézmény kasszája üres – emlékeztetett a lap.

XVI. Benedek „a hitelét veszített Vatikán válságába betegedett bele”- fogalmazott a Corriere, majd hozzátette: a pápa döntésével a Vatikánt kormányzó bíborosok tudomására hozta, hogy senki sem helyettesíthetetlen. A Corrierének nyilatkozó Joacquim Navarro Valls, II. János Pál egykori vatikáni szóvivője arra emlékeztetett, hogy 2005-ös megválasztásakor tudni lehetett, hogy Joseph Ratzinger nem vágyott a pápaságra. A Hittani Kongregáció prefektusaként a tudománynak akarta szentelni öregkorát, a „pápaság szünet nélküli problémamegoldást jelent, ez fárasztotta el”. Navarro Valls megjegyezte, hogy „II. János Pál szenvedései ellenére az utolsókig a helyén marad, de nem lehet összehasonlítani a két helyzetet”.

A XVI. Benedekkel 2010-ben interjúkötetet készített Peter Seewald azt hangsúlyozta, hogy a pápa „elfáradt”, „több támaszra lett volna szüksége az egyház részéről”.

Döntésével XVI. Benedek az egyház javát tartotta szem előtt – jelentette ki Manuel Jesús Arroba Conde, a római lateráni pápai egyetem kánonjogásza a L’Avvenire katolikus napilapnak. Kiemelte, hogy a pápa a kánonjog pontos betartásával a bíborosi testület előtt, az előírt formulának megfelelően jelentette be lemondását.

A baloldali La Repubblica azt hangsúlyozta, hogy a pápa távozása a „Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár vezette jelenlegi vatikáni kormányzásnak is véget vetett, most valami más, valami új következik”. A La Repubblica szerint húsvétra „két pápája lesz az egyháznak”, mivel Ratzinger „árnyékként” fog nehezedni utódjára. „Mit fog tenni az új pápa, kikéri-e majd a volt egyházfő véleményét, együtt fognak-e szertartást celebrálni?” – tette fel a kérdést az újság.

A bíborosok kővé dermedve hallgatták XVI. Benedek bejelentését – írta a La Stampa, mely szerint a pápa már egy évvel ezelőtt döntött távozásáról. A napilap szerint XVI. Benedek nem akart Wojtyla sorsára jutni. „A pápaság XVI. Benedeknek nyolc év keresztút volt” – jegyezte meg a torinói napilap. Azok a bíborosok akik most megdöbbentek, 2005-ös megválasztásakor nem is gondolták, hogy XVI. Benedek ennyi ideig vezeti majd az egyházat – írta a La Stampa Vatikán-szakértője.

„Ki gondolta volna, hogy a legkevésbé modern pápa hozza a legmodernebb döntést” – vélekedett a La Stampában Carl Bernstein amerikai újságíró, aki a Watergate-botrány leleplezésében szerzett érdemeket és a Vatikánról is könyvet írt.

– 2013. február 12., kedd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: