Szanyi kijelentései olyanok, “mintha az anyánkat szidnák”

KA
Kárpáti Igaz Szó, MNO
2013. február 09.
Szanyi Tibor határon túli magyarokat érintő kijelentései egyszerre bugyuták, hibásak és sértőek – olvasható Kőszeghy Ferenc, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjének vezércikkében. A publicista egy jó tanácsot is adott az MSZP-s politikusnak arra az esetre, ha Kárpátaljára látogatna. Időközben Szanyit sárgarépadíjjal tüntette ki az egyik erdélyi magyar nyelvű hírportál.
2013-02-10_2221
Szanyi Tibornak többnyire nem kell a szomszédba látogatnia egy-egy csípős megjegyzésért. A szocialista párt egyik megmondóembere azonban ez alkalommal túllőtt a célon, és nem csupán a határon túli magyarok, hanem feltehetően a párttársak és a jóérzésű baloldali szimpatizánsok körében is kiverte a biztosítékot – olvasható Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjének vezércikkében.

„A Fidesz–KDNP-frakció Gyulán tartotta meg soros frakcióülését. A korábbi békemenetek szervezői úgy döntöttek, szimpátiatüntetéssel fejezik ki elkötelezettségüket a kormányzó pártok iránt. A baloldal pedig egy ellentüntetés mellett döntött. Eddig a pontig semmi kivetnivaló nincs az eseményekben, mi több: közünk sem sok van hozzájuk. Csakhogy – arra az értesülésre reagálva, miszerint a békemenetesek között sokan vannak partiumiak is – ezen az ellendemonstráción jelentette ki Szanyi Tibor, hogy majd anyanyelvükön, azaz románul köszönti őket” – idézte fel az előzményeket a szerző.

„Bugyuta és sértő kijelentések”

Az ATV-nek adott interjújában aztán tovább fűszerezte mondandóját. Kifejtette: szerinte mindenki, aki Románia állampolgára, az román is egyben. Kijelentései egyszerre bugyuták, hibásak és sértőek – véli Kőszeghy. „Bugyuta, mert direkt vagy tudatlanságból elfeledkezik arról, hogy kétféle nemzet létezik. Egyfelől van a politikai nemzet, ahová nemzetiségtől függetlenül egy ország valamennyi választó és választható állampolgára beletartozik. És van a kulturális nemzet, mely államhatároktól függetlenül, mi több: azokkal dacolva él.”

Szerinte a kijelentés politikai szempontból szarvashiba. Pártja, az MSZP és elnöke, Mesterházy Attila – akinek mellesleg már kora miatt sem lenne oka „meakulpázásra” – épp a napokban és éppen hogy Erdély fővárosában, Kolozsvárott kért elnézést a 2004-es népszavazást megelőző szocialista magatartásért, hirdette meg az új nemzetstratégiát. (Ennek tükrében a pártelnök-választási harcban alulmaradt Szanyi bejelentése akár egy bújtatott bosszú is lehet) – tette hozzá.

Ruszinul kell tanulnia

„Leginkább azonban sértőek Szanyi mondatai. Mi, külhonba rekedt magyarok, már immunissá váltunk arra, ha saját környezeteinkben némi nem éppen szimpatikus jelzővel megspékelve »lemagyaroznak« minket. Azt azonban képtelenek vagyunk mind a mai napig feldolgozni, lenyelni, ha Magyarországon lerománoznak, leszerbeznek, leszlovákoznak, netán leukránoznak bennünket” – olvasható a vezércikkben. „Ez számunkra egyenértékű azzal, mintha az anyánkat szidnák.”

Végezetül a szerző egy jó tanácsot ad Szanyinak. Amennyiben Kárpátaljára utazna, előtte nem feltétlenül kell beletemetkeznie az ukrán nyelvkönyvekbe. Ám ha a magyar mellett mégis meg akar szólalni „külföldiül”, akkor tegye azt II. Rákóczi Ferenc leghűségesebb népének a nyelvén. Ruszinul – zárul az írás.

Sárgarépadíjat adományozott a Transindex

A Transindex február 7-én sárgarépadíjat adott Szanyinak annak kapcsán, hogy „az MSZP-s politikus elefántként viselkedik a határon túli magyarok porcelánboltjában. A barmozástól és románozástól betelt a poharunk.” Úgy vélik, az, ahogyan Szanyi a dolgokat látja, meglehetősen primitív. „Ha pedig csak poén volt, mi is kísérletet teszünk a humorérzékén, és azon töprengünk, vajon van-e elég fantáziája ahhoz, hogy tudja, milyen ki nem mondott felhasználási javaslattal küldjük neki ezt a román murkot (hogy ő is értse: sárgarépát).”

Egy korsó sört fizet Szanyi annak, aki bármilyen tőle származó mondatot, hanganyagot vagy videót juttat el neki arról, hogy megsértette az erdélyi magyarságot – az MSZP-s képviselő a Facebookon indított pályázatot. Az ATV-ben a politikus február 8-án arról beszélt: aki annyira magyarnak érzi magát, annak vissza kellene adnia román állampolgárságát. A témáról szóló MNO-s jegyzetet itt olvashatja.

Az Együtt 2008 nevezetű oldal az alábbi videón összegyűjtötte Szanyi különféle kijelentéseit a határon túliakkal kapcsolatban.

Egy hozzászólás to “Szanyi kijelentései olyanok, “mintha az anyánkat szidnák””

  1. search engine Says:

    Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could
    find a captcha plugin for my comment form? I’m using the
    same blog platform as yours and I’m having problems finding one?

    Thanks a lot!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: