„Mesterházy Attila ezt azonnal hagyja abba”

Forrás: MTI, MNO
2013. február 10.
Bocsánatkérésre szólította fel Szanyi Tibor szocialista képviselő gyulai kijelentései miatt Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét Kovács Péter fideszes honatya budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap.
Szanyi Tibor kedden Gyulán, a Fidesz–KDNP-frakcióülés helyszínén azt mondta az Indexnek, hogy anyanyelvükön, románul fogja köszönteni a kormány melletti békemenet egyes résztvevőit.

Mesterházynak bocsánatot kell kérnie Szanyi nyilatkozata miatt, valamint azért is, hogy a szocialisták képtelenek megváltozni, és „a nemzet határon átnyúló egyesülése helyett a világ proletárjainak egyesülésében gondolkodnak még mind a mai napig” – vélekedett Kovács Péter.

A politikus azt mondta, hogy az MSZP csak gyűlöletet kelt, és kizárólag a szavazatszerzés érdekli a határon túli magyarok esetében is. Mesterházy „hagyja abba azt, hogy a magyart a magyarral szembeállítja!” – fogalmazott Kovács.

Szanyi Tibor határon túli magyarokat érintő kijelentései egyszerre bugyuták, hibásak és sértőek – olvasható Kőszeghy Ferenc, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjének vezércikkében. A publicista egy jó tanácsot is adott az MSZP-s politikusnak arra az esetre, ha Kárpátaljára látogatna. A Transindex február 7-én sárgarépadíjat adott Szanyinak annak kapcsán, hogy „az MSZP-s politikus elefántként viselkedik a határon túli magyarok porcelánboltjában. A barmozástól és románozástól betelt a poharunk.”

Kétszínű szocialista viselkedés

Egy korsó sört fizet Szanyi annak, aki bármilyen tőle származó mondatot, hanganyagot vagy videót juttat el neki arról, hogy megsértette az erdélyi magyarságot – az MSZP-s képviselő a Facebookon indított pályázatot. Az ATV-ben a politikus február 8-án arról beszélt: aki annyira magyarnak érzi magát, annak vissza kellene adnia román állampolgárságát. A témáról szóló MNO-s jegyzetet itt olvashatja.

Nem ez az első ilyen jellegű megnyilvánulás a baloldal részéről. Kriza Ákos fideszes miskolci polgármester január 16-án arról beszélt, hogy az erdélyi magyarokat a szocialisták következetesen románoknak nevezik. A városvezető akkor kifejtette: „megalázó és gusztustalan” az a módszer, ahogy a helyi MSZP-sek saját városuk lakóit immáron évek óta félrevezetik. A szocialisták ugyanis azzal vádolják a városvezetést, hogy erdélyi származású magyarokat „hoznak helyzetbe”.

Mesterházy Attila jelenlegi MSZP-vezér szintén január 16-án Erdélyben bocsánatot kért a határon túli magyaroktól. Úgy fogalmazott: a 2004-es népszavazáson „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak”. Szanyi megnyilvánulásából úgy tűnik, ezt a gesztust nem minden szocialista érzi magáénak. Kolozsváron egyébként Mesterházy a határon túli magyarok felé történő bizalomépítésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy szívesen vennék a határon túlról érkező szavazatokat, ugyanakkor a városban tartott MSZP-s fórumon román csendőrök védték a szocialistákat, ahonnan kizártak harminc fiatalt. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet által mozgósított fiatalok transzparensekkel felszerelkezve próbáltak bejutni akkor a rendezvényre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: