Bajnai a megszorításban látja a megoldást és Orbánnal vitázna

bajnai_veszely_310x180_fill_146x95Ugyan nem tudni, milyen felhatalmazásból, de Brüsszelben járt Bajnai Gordon, állítása szerint azért, hogy Magyarország érdekében lobbizzon és a következő hét évben járó uniós fejlesztési forrásokról tárgyaljon. A korábbi miniszterelnök uniós illetékesekkel, köztük Johannes Hahn regionális fejlesztési ügyekben illetékes EU-biztossal egyeztetett, majd balliberális lapok brüsszeli tudósítóinak adott interjút, amelyben az IMF-ről is beszélt. Bajnai szerdán közleményt adott ki, amelyben vitára hívja Orbán Viktort.
„Az IMF nem ellenség, és nem is valamiféle megoldás egy helyzetre, a megoldás mindig az adott kormánynál van.” Bajnai Gordon nyilatkozta ezt Brüsszelben a HVG-nek és a Népszabadságnak, miután állítása szerint a „magyar nemzeti érdekekért lobbizott” uniós szakembereknél.

A brüsszeli képviselők sem tudják, miről tárgyalt Bajnai Gordon. Surján László, az Európai Parlament alelnöke a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorban elmondta: a volt miniszterelnök olyan képviselőknél lobbizott, akiknek nincs is ráhatásuk a Magyarországot aktuálisan érintő kérdésekre. Éppen ezért a képviselő szerint újabb támadást készíthettek elő a magyar kormány ellen.

Két hónapja még azt nyilatkozta, ő nem tenne olyan álságos dolgot, hogy az országot vagy a kormányt külföldön támadja, ám az a képmutatás és sumákolás, amit az előző hetekben a magyar politikába hozott, veszélyesebb, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány összes eddigi károkozása – nyilatkozta Bajnai útja kapcsán Balla Mihály, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője a Magyar Nemzetnek.

 

 

 

 

 

 

Bajnai első, egyébként többször hangoztatott állítása minimum pikáns annak ismeretében, hogy az általa és elődje, Gyurcsány Ferenc által vezetett kormányok gondolkodás nélkül hajtották végre az IMF 2008-ban és 2009-ben megfogalmazott megszorító diktátumait: ezek között szerepelt a közszféra 2009-es béreinek befagyasztása és a 13. havi juttatás megszüntetése, a 13. havi nyugdíj eltörlése, a nyugdíjkorhatár 65 évre emelésének 2012-re való előre hozása, a nyugdíjkorrekció elhalasztása, a táppénz 10 százalékos csökkentése, az áfa 20-ról 25 százalékra való növelése, a családi pótlék összegének két évre való rögzítése, valamint az, hogy a gyes és gyed korábbi hároméves időtartama háromról két évre csökkent.

A mindezért cserébe kapott hitelt csak 2010 márciusáig használhattuk föl, így annak visszafizetése már az áprilisi választást követően hatalomra került Orbán-kormányra hárult. A valutalap jelentésében sikersztorinak nevezte az erre az időszakra eső, térségbeli tevékenységét.

Ezek után nem meglepő, hogy a balliberális erők akár programjuk ismertetésekor, akár külföldön tett sajtónyilatkozataik alkalmával a nemzetközi pénzügyi köröknek üzennek. A számukra kedves tandíj kérdésében például elég széles konszenzus alakult ki a Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalíció, Bajnai alapítványa, az MSZP és a Soros-alapítvány által támogatott Hallgatói Hálózat között. A Haza és Haladás elnöke nem, Gyurcsányék viszont kiállnak az ingatlanadó mellett, a bankadót mindhárom ellenzéki csoportosulás csökkentené, legutóbb Mesterházy Attila, a szocialisták elnöke beszélt erről a Wall Street Journal című üzleti lapnak. Az MSZP-vezér az interjúban elmondta azt is, hogy szinte biztos a szövetségkötés pártja és Bajnaiék között.

Nincs szövetség

Az Együtt 2014 honlapján időközben szerdán kikerült egy közlemény, amelyben az áll, hogy Bajnai Gordon vitára hívja Orbán Viktort. A kommünikében az is szerepel, hogy a Civil Összefogás Fórum hirdetéseivel ellentétben nincs Gyurcsány–Bajnai szövetség. Gyurcsány Ferenc viszont azt írta ki Facebook-oldalára, hogy neki tetszenek a CÖF reklámjai, és még többet szeretne belőlük látni az újságokban.

Fidesz: Bajnainak a magyarokkal van baja

A Fidesz közleményében azt írta: „Bajnai Gordonnak ma nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel. Bajnai Gordon csökkenteni akarja a minimálbért, a magyar emberek azonban nem támogatják ezt. Bajnai Gordon a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, a magyar emberek viszont nem értenek ezzel egyet”. A kormánypárt szerint „Bajnai Gordon csökkenteni akarja a nyugdíjakat, de a magyar emberek nem kérnek ebből. Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája” – zárul a közlemény.

MNO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: