Összeállt a Bajnai–Gyurcsány–MSZP–HaHa nagykoalíció a tandíjért

Egybecseng bizonyos felsőoktatási kérdésekben a Hallgatói Hálózat, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, az MSZP és a Demokratikus Koalíció álláspontja. Egyik félnek sincs ellenére a tandíj, és mindannyian eltörölnék a röghöz kötésnek nevezett hallgatói szerződéseket.
„A megoldás nem a teljesen ingyenes felsőoktatás, hanem a méltányos, alacsony tandíj és egy jól átgondolt szociális ösztöndíjrendszer, amely olyan keretszámokkal párosul, amely minél több fiatal előtt nyitja meg az egyetemek kapuit” – mondta el Teczár Szilárd, a Hallgatói Hálózat képviselője egy február 1-jei háttérbeszélgetésen. Itt elárulta azt is, csak akkor nem demonstrálnának tovább, ha a hallgatók mind a hat pontja teljesül. Ismert, ennek egyik eleme a hallgatói szerződés eltörlése.

Bajnai Gordon amikor ismertette az alapítványa megbízásából készített, oktatással kapcsolatos Tárki-felmérést, arról beszélt, hogy a hallgatók „röghöz kötését” azonnal megszüntetnék. Elmondta, hogy a tandíjat nem tartja ördögtől valónak, de szerinte csak ösztöndíjrendszerrel együtt vezethető be. Úgy látja, hogy a tandíj mértéke nem lehet több, mint amennyit egy egyetemista a tanulás mellett is könnyedén meg tud keresni.

A szocialista párt már decemberben közölte: a tüntető diákok céljai megegyeznek az MSZP november 6-án meghirdetett oktatási programjával. (A párt Jókai utcai központjában még ingyenszendvicses fórumot is szerveztek főiskolásoknak, középiskolásoknak.) A szegfűsök is eltörölnék a „röghöz kötést”, valamint mindenki számára ingyenessé tennék az első évet. Állításuk szerint „méltányos és igazságos tandíj- és ösztöndíjrendszer bevezetésére” készülnek, és Bajnaihoz hasonlóan ők is hangsúlyozták, hogy „nem az érintettek feje felett” fognak dönteni.

A Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalíció kiszivárgott programja szerint ugyancsak semmissé nyilvánítaná a hallgatói szerződéseket, valamint „igazságos és esélyteremtő tandíj- és ösztöndíjrendszert” vezetnének be. A DK a szocialistákhoz hasonlóan ingyenessé tenné az első évet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: