Szocialista nagyoperett

Álláspont

Elindultak Attiláék, nagy a forgalom a Cluj Napoca-i úton. Illetve már a kolozsvárin tértek vissza, ugyanis átöltöztek, mert kiderült, hogy a rettegett huszonhárommillió román között akad egy-két magyar is. Azok között meg több cégéres gazember, zsigeri barom. Hogy mi kell ahhoz, hogy — mint azt az operettszocialisták táncos-komikusból lett bonvivánja, Szanyi kapitány mondta — „zsigeri barom” lehessen valaki? Elég annyi, ha nem amnéziás, és emlékszik, hogy mit tettek-mondtak néhány éve a nagy átöltözők.

Igen, ezek a zsigeri barmok állampolgárok lettek, nem alattvalók, és nem hajlandók Veres János — akinek a rokonainak is jár valami, nem? — segélyéért odatenni az ikszet, ahova az expénzügyminiszter mondja nekik.

Vonul tehát Mesterházy színigazgató és truppja, csak az a baj, hogy minden úton önmagával találkozik. Szembejön velük Lenin, bár megvetik, leköpik, de a nagy operettkórus mégis még mindig az Internacionálét zengi a Szemlőhegyről. Aztán Nagy Imrének öltöznek, kokárdát tűznek a pufajkára, csak hát érkezik Kádár. Vele mi lesz? Ugyan tőle is meg lehet kérdezni: János, te mit csinálnál az én helyemben, ám a Kádár-kor utáni nosztalgia százezrekben él. Öreg, de voksképes állampolgárokban, akik ha történetesen nem szenvednek demenciában, vagy nem szimpla alattvalók, ha megdühödnek, még képesek rossz helyre rajzolni az ikszet vagy az ipszilonnégyzetet.

Igen, ipszilonnégyzet is van, mert jó néhány feladvány bonyolultabb még egy másodfokú egyenletnél is. Mert hát mi is zajlott tulajdonképpen ötvenhatban? Nemes, nemzetet — nemzet, ez új szó a szocialista operettenciklopédiában — egyesítő forradalom vagy pedig fasiszta csőcselék randalírozása? Mert nem is olyan rég még az egyik ígéretes szocialista szubrett, egy talpraesett honleány ötvenhat kapcsán bőszen fasisztázott a Házban. És akkor Wittner Mária hős vagy utcalány? Na meg ötvenhat jubileuma. Az ötvenedik. Azzal mi lészen? Az a demokrácia nagy‑nagy ünnepe, elvégre csak a zsigeri barmok képtelenek felfogni, hogy igen demokratikusan tángálták el a népet. Nem volt válogatás ott, úr vagy szolga, népi vagy urbánus, a képviselőtől az utcaseprőig, a turistától a hajléktalanig mindenki kapott, aki arra járt. Hát mi ez, kérem, ha nem színtiszta ősdemokrácia?

A haknibrigád pedig vonul és rendületlenül — nem hazádnak, a Szózat miatt — átváltozik. Persze egy operettben, egy álomvilágban sok minden megeshet, az átöltözés pedig időről időre szinte kötelező. Így hát csak a zsigeri barmok nem értik, miért járnak rosszul az emberek — hogy a halhatatlan primadonnánál maradjunk: lassan írom, hogy mindenki megértse — a gáz‑ár‑csök‑ken‑tés‑sel, s miként zuhannak össze a multik, szenvednek a szegény bankok, mert a gonosz kormány sanyargatja őket. Ahelyett, hogy az IMF vagy Brüsszel kottájából játszana, a saját, kettős állampolgárokkal átírt Nemzeti dalát fújja. Ráadásul soviniszta, antiszemita és rasszista felhangokkal.

Aztán a sajtószabadságban is némi hiba mutatkozik. Nem ok nélkül lehet zárt szájjal ordibálni a világban, és tényleg csak a cégéres zsiványok, címeres gazemberek gondolják úgy, hogy az előző ciklusban nem a legteljesebb — azóta felszámolt — demokrácia jegyében kalapáltak el derék rendőreink fotósokat, újságírókat. S ha megkérdezzük, hogy tényleg, akkor mit is mondtak, hol is tiltakoztak a nagy demokrácia- és sajtószabadság‑féltők, félek, akkor magunk is hitvány kurzusemberek, szervilis mamelukok leszünk, és Zsigeri barom vagyok feliratú táblával a nyakunkban spacírozhatunk fel s alá a Jókai utcában.

Ők meg mennek szorgalmasan, vonulnak a főrendezőről elnevezett Ron Werber‑i úton, várja őket szeretett népük s ma már néha nemzetük is, amelyért ők annyi, de annyi áldozatot hoztak és hoznak lám, még ma is. Csak ez a komédiás vándorélet veszélyes, annyi bűn esik meg mindennap, annyi rossz emberrel találkozni manapság. Még rágondolni is borzalom. Leginkább arra, hogy lépten-nyomon önmagukba botlanak, s előbb‑utóbb szembe is köpik önmagukat.

Kiss László

MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: