LMP nevű frakcióban nem maradnak a “szakadárok”

Párbeszéd Magyarországért néven alakítanak pártot az LMP-ből kilépő platformisták. Döntöttek arról is, hogy csak akkor maradnak a képviselőcsoport tagjai, ha kiegészül a frakció elnevezése.

Ahogy azt sejteni lehetett Párbeszéd Magyarországért néven alakítottak pártot az LMP-ből kilépő platformisták – többek között erről döntöttek a vasárnapi közgyűlésükön.

Jávor Benedek és Szabó Tímea sajtótájékoztatójukon azt közölték, hogy elfogadtak egy kiáltványt is, amely felfogható a párt programjának is. Ebben többek között azt írják, csökkenteni akarják az egyenlőtlenségeket, és olyan programon dolgoznak, amely támogatja az emberközpontú gazdaságot. A hvg.hu kérdésére, miszerint mivel különböztetik meg magukat majd az LMP-től, úgy válaszoltak, nem véletlenül dolgoztak együtt öt évig. A célokkal egyetértenek, de bizonyos dolgokat nem sikerült szerintük markánsan megjeleníteni az LMP-ben.

Bejelentették azt is, hogy az új párt egy hierarchikusabb vezetői struktúrában gondolkodik. Így két társelnök lesz – egy férfi és egy nő – illetve a női kvótát szem előtt tartva egy ötfős ügyvivői testület dönt majd a fontos kérdésekben.

Fotó: Stiller Ákos

Kapcsolódó

Vágó lemondásra szólította fel a platformistákat

Az lenne a tisztességes, ha az LMP-ből kilépett politikusok visszaadnák országgyűlési mandátumukat, mivel már nem képviselik azt az irányvonalat, amelyért a 2010-es választásokon indultak. Erről Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője beszélt Versus című műsorunkban.

Múlt vasárnap jelentette be Jávor Benedek, Karácsony Gergő és Szabó Tímea, hogy kilépnek az LMP-ből és önálló pártot alapítanak a párton belül alakult Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai. Tették ezt azután, hogy a legkisebb parlamenti párt kongresszusán megerősítette korábbi határozatát: kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A „szakadárok” a kilépést azzal indokolták, hogy nem szeretnék tovább blokkolni az LMP munkáját azzal, hogy a párt idejének, energiájának és erőforrásainak jó részét a belső nézetkülönbségek kötik le. Elsődleges céljuk egy olyan politikai alternatíva kialakítása, amely képes “megdönteni” az Orbán-kormányt, és ehhez a platform szerint párbeszédre és nyitottságra van szükség más ellenzéki szervezetek felé.

Megváltoztatnák a frakció nevét

A kilépők ugyanakkor azt is jelezték, hogy megtartják parlamenti mandátumukat, mint Karácsony Gergő fogalmazott, azt ugyanis nem lehet számszerűsíteni, hogy melyikük aktivitása miatt került be az LMP a parlamentbe.

Az LMP 15 fős parlamenti frakciójából nyolcan tagjai a Pábeszéd Magyarországért Platformnak: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter.

A párt kettészakadása óta a platform tagjai és az LMP egyszer már tárgyaltak a frakció jövőjéről, de egyelőre nem jutottak eredményre. Jávor Benedek most azt közölte, hogy ők nem hajlandóak LMP nevű frakcióban ülni, azt szeretnék, ha a képviselőcsoport neve kiegészülne a Párbeszéd Magyarországért névvel. Mint a hvg.hu-nak elmondta, arra is fel vannak készülve, hogy mi van akkor, ha a parlament többsége nem támogatja a névváltoztatást.

Ön tudja, kik harcolnak szavazataiért?

Ha továbbra is ilyen lelkesen alakulgatnak és szakadnak az ellenzéki pártok, akkor 2014-re törpepártok hada küzd majd egymás ellen azért, hogy megnyerje magának a választók szívét. A sok kis alakulatnak nem lesz könnyű dolga, ahogy a szavazóknak sem, mivel már most sem egyszerű felismerni, ki kivel van, honnan jött és mit akar. Ha nem hiszi, tegye csak próbára magát!

hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: