„Ne gyertek Nagy-Britanniába. Esős az idő, kevés a munka és rosszul fizetnek”

Anglia nem kér a románokból

 

Románia ironikus ellenkampánnyal válaszolt
Ironikus ellenkampánnyal válaszolt a Gandul című román lap arra a hírre, hogy a brit kormány reklámhadjáratot tervez a román és bolgár bevándorlók távol tartása érdekében.

„Ne gyertek Nagy-Britanniába. Esős az idő, kevés a munka és rosszul fizetnek” – a brit lapok szerint ilyen hirdetésekkel próbálja majd London elriasztani a potenciális román és bolgár bevándorlókat. Az ok egyszerű: év végén az Egyesült Királyságban is lejár a munkaerőpiaci korlátozás a két uniós tagország munkavállalóival szemben. A The Observer a brit kormány egy illetékesét idézve a hét elején azt írta: „egy ilyen kampány helyre tenné azt a tévhitet, hogy itt arannyal kövezettek az utcák”.

A bukaresti Gandul című lap hasonlóan ironikus hangnemű ellenkampányra buzdította olvasóit és pénteki számában már arról számolt be, hogy a románok válasza a brit Channel 4 televízió és az amerikai Associated Press hírügynökség figyelmét is felkeltette.

A „Miért nem jöttök hozzánk?” – szlogennel a lap ahhoz kért segítséget olvasóitól, hogyan lehetne Romániába csábítani az országukkal szemlátomást elégedetlen briteket. „Nálunk olcsóbb a sör, tüzesebbek az asszonyaink és nem mi fotóztuk le meztelenül Harryt”, vagy „Nálunk nincs dugódíj – a dugó önmagában is elég büntetés” – ilyen és ehhez hasonló felhívásokat javasoltak a román olvasók a briteknek címzett válaszkampányhoz.

A Gandul pénteki száma szerint ennek a reagálásnak nagyobb visszhangja volt, mint bármilyen diplomáciai erőfeszítésnek, amely azt bizonygatta, hogy nem fogja jövőre negyedmillió román lerohanni a brit munkaerőpiacot.

A potenciális román bevándorlókkal kapcsolatos pánikot Ion Jinga londoni román nagykövet egy interjúban azzal próbálta leszerelni, hogy Románia már hét éve EU-tag, és azok, akik külföldön akartak munkát vállalni, már megtették: nem vártak Nagy-Britanniára, hogy megnyissa munkaerőpiacát.

– 2013. február 1., péntek
Románia ironikus ellenkampánnyal válaszolt

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: