Ehhez nyúlnak a szocialisták, ha “nem tudnak hozzászólni” az ügyhöz

rezsicsokkentes_fill_310x180Minden magyar családnak jól jön a tízszázalékos villany-, gáz- és távhőárcsökkentés – reagált Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője a szocialisták kritikájára, amely szerint a legnagyobb keresetűek járnak jól a rezsiköltségek mérséklésével.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján az évszázad átverésének nevezte a rezsicsökkentést, mondván azzal azok takaríthatnak meg több tízezer forintot havonta, akik már az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével is több százezer forintot nyertek. Németh Szilárd csepeli polgármester ezt kommentálva újságírók előtt úgy fogalmazott: az látszik, hogy ha az MSZP érdemben nem tud hozzászólni egy ügyhöz, akkor rögtön a gyűlöletkampányhoz nyúl.

A rezsicsökkentés ügyében a szocialisták kezdetben a szolgáltatók oldalára álltak, később arról beszéltek, támogatják a csökkentést, de azt nem így kellett volna és nem most, majd „amikor ez sem jött be”, azt sürgették, legyen nagyobb mérséklés, most pedig azt közölték, úgy rossz az egész, ahogy van – mondta a fideszes politikus.

A Magyar Közlönyben december 22-én jelent meg az a rendelet, amelynek alapján januártól 10 százalékkal csökkent a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről december 12-ei ülésén döntött a kormány.

Jönnek az átláthatóbb számlák

Németh emlékeztetett egyúttal arra, hogy a Fónagy János államtitkár vezette kormányzati bizottságnak még az első félévében ki kell dolgoznia a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjak csökkentésére vonatkozó javaslatát. Megjegyezte, szeretné, ha ez kiegészülne a kéményseprési díjakkal.

Közölte azt is, hogy az egyszerűbb, átláthatóbb számlákról szóló kormányrendelet várhatóan még pénteken megszületik. Arra a felvetésre, hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek decemberben emelték az alapdíjat, a politikus azt felelte: ha az alapdíjemelés nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak, akkor az semmisnek minősül.

Sopronban csökkent a távhő ára

Tíz százalékkal csökkentették a távhő árát Sopronban, ennek köszönhetően egy átlagos méretű lakás éves távfűtési díja megközelítően 174 ezer forintra mérséklődik – tudatta pénteken a városüzemeltetési társaság. A Sopron Holding Zrt. jelezte: miután az önkormányzat 2007 végén jelentősen csökkentette a távfűtési díjakat, a következő öt esztendőben változatlan alapdíjat kellett fizetniük a lakosoknak.

Sopronban tavaly egy 55 négyzetméteres, 148 légköbméteres, átlagos hőfelhasználású távfűtéses lakás tulajdonosának – az 5 százalékos áfával együtt – évi 193 ezer 112 forintot kellett fizetnie a távhőért. Ez az idén 19 ezer 311 forinttal 173 ezer 801 forintra csökken.

1400 megkeresés érkezett

Több mint 1400 megkeresésre válaszoltak a szakértők a Magyar Energia Hivatal (MEH) által január 15-e óta üzemeltetett zöld számon, amelynek célja a rezsicsökkentéssel kapcsolatos lakossági tájékoztatás. Az érdeklődők többsége a villamos energia- és gázfogyasztáshoz kapcsolódó kérdéseket tett fel, a távhőszolgáltatással kapcsolatosan jelentősen kevesebb hívás érkezett – tájékoztatta közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MEH pénteken az MTI-t.

Az első két hét alatt a telefonálók jelentős része a rezsidíjak csökkentésének számításával, annak a számlákon történő megjelenésével kapcsolatban kérdezett. Az alaposabb áttekintést igénylő felvetéseket a telefonos ügyintézők írásban rögzítik, és három napon belül megválaszolják, erre a megoldásra azonban alig több mint 50 esetben volt szükség – közölte a MEH. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre összeállított válaszok a hivatal honlapján is olvashatók. Az ingyenesen elérhető 06 80 205 386 információs vonalon hétfőtől csütörtökig 8-16 óra, pénteken 8-14 óra között fogadják a hívásokat. A zöld szám célja a témát érintő általános kérdések megválaszolása, a számlákkal kapcsolatos konkrét panaszokkal a szolgáltatók és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság foglalkoznak.

Újabb rezsicsökkentések jöhetnek

Az E.ON gázüzletágának jóval a kormány által meghatározott vételár alatti megvásárlása után Magyarország határozhatja meg a beérkező gáz mennyiségét, ami a további rezsicsökkentésben is segíthet – mondta Orbán Viktor február 1-jén a Kossuth rádióban. 2014 nyarára az áram és a gáz árának legalább 30 százalékkal kell csökkennie – mondta január 31-én Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A Kormányzati Információs Központ január 29-én közölte, hogy további árcsökkentéseket készít elő a kormány a közszolgáltatások területén.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a közműszolgáltatásokról tartott november végi vitanapon kiemelte: a villamos energia ára az előző szocialista és szabad demokrata kormányok alatt több mint 97 százalékkal, 2010-től napjainkig ugyanakkor mindössze 2,5 százalékkal emelkedett, a földgázárak pedig az előző kormányzati ciklusban 200 százalékot meghaladóan nőttek. Az Orbán-kormány intézkedéseinek hatására a földgázárak alacsony szinten tartásával a fogyasztók az elmúlt két évben több mint 400 milliárd forintot takarítottak meg.

Forrás: MTI – MNO
2013. február 01., péntek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: