Strasbourg az Orbán-kormánynak adott igazat

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt.

A strasbourgi bíróságnál egy 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam abból a célból, hogy a maga céljaira használja fel, gyakorlatilag elkobozta az ő magántulajdonát képező nyugdíj-megtakarítást.

A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be.

Már a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomoz az Aegon, az Erste és az AXA magánnyugdíjpénztárait érintő feljelentések ügyében – értesült a Magyar Nemzet.

Az ombudsman szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása.

További ötmilliárd kerülhet vissza a megkárosított magán-nyugdíjpénztári ügyfelek zsebébe, ha eredményes lesz az ellenőrzési és pénzügyi szervek közötti együttműködés – írja a Magyar Nemzet.

A kormány kijelölte a társadalombiztosítási egyéni számlát vezető szervet – közölte december végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormánydöntés értelmében januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál kezelik a társadalombiztosítási egyéni számlát.

A magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak működési eredménye egyaránt negatív volt a harmadik negyedévben, taglétszámuk csökkent, az egészségpénztárak tagjainak száma ugyanakkor tovább növekedett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének november végi gyorselemzése szerint.

Forrás: MTI
2013. január 30., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: