Balog: Nem lesz tandíj, nem lesznek keretszámok

Nem lesz tandíj, sem keretszámrendszer, a hallgatói szerződésről pedig tárgyalást ígért Balog Zoltán, miniszter, aki úgy fogalmazott: meghallották a diákok hangját. Beszélt arról is, hogy megszakadtak a kora délutáni egyeztetések a hallgatókkal.
Jobb lenne, ha most ketten állnánk itt ezen a sajtótájékoztatón – kezdte keddi ismertetőjét Balog Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt mondta: mi meghallottuk a diákok hangját, eltöröltük a keretszámrendszert és világossá tettük, hogy nem lesz tandíj. A miniszter azonban hozzátette: úgy látszik, külső tényezők gondoskodtak róla, hogy a diákok viszont ne hallják meg a kormány hangját. Kedd kora délután ugyanis megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között.2012-12-18_0838

Hanganyag / videó lejátszása

Balog közölte, hogy egy olyan, felülről nyitott felvételi eljárást hoznak létre, amely biztosítja majd a „minőségi ponthatárt” elérő diákok számára az ingyenes felsőoktatást. Megjegyezte, hogy a korábbi 37 ezer jelentkezővel szemben 2013-ban legalább 40 ezer felvételizőnek biztosítják majd a lehetőséget. Erre a kormány rendeletben kötelezi magát – mondta Balog.

A miniszter a hallgatói szerződések ügyében további tárgyalásokat szorgalmaz. A diplomába fektetett pénz kapcsán a fenntartónak és a tanulóknak meg kell állapodnia – fogalmazott. A hallgatóknak meg kell felelniük a támasztott minőségi feltételeknek, időben meg kell szerezniük a diplomát, és feltétel a Magyarországon maradás – hangsúlyozta Balog. A miniszter elmondta: a holnapi kormányülésen rögzítik a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban született döntéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: