A diákok azt hitték, fizetniük kell

Balog: A hallgatók nem hallják a kormány szavát

– 2012. december 18., kedd
Megszakadtak a tárgyalások a hallgatókkal
Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között kedd kora délután.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti egyeztetés után újságíróknak azt mondta: “a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát”.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn azt közölte, a felsőoktatás átalakítására vonatkozó részletek ismerete nélkül nem szerencsés előrehozni a kedd délre egyeztetett találkozót az emberi erőforrások miniszterével.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke hétfőn azt közölte: meggyőződésük, hogy elsősorban nem gyors, hanem jó és megalapozott döntésekre van szükség a nemzet jövőjét meghatározó oktatáspolitikai kérdésekben. “Ennek okán a hétfői meghívásnak nem tudnak eleget tenni” – erősítette meg, hozzátéve: erről az Emberi Erőforrások Minisztériumát levélben értesítették, illetve kérték, hogy írásban kapjanak tájékoztatást az új elképzelésekről.

Kitért arra is, hogy a HÖOK és a Hallgatói Hálózat együttműködésének jegyében felkéri a Hallgatói Hálózatot, hogy delegáljon egy tagot a keddi egyeztetésre. Nagy Dávid egyúttal jelezte: hétfőn tanácskoznak a HÖOK döntéshozó testületei, majd sor kerül az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum első ülésére is.

A HÖOK elnöke megjegyezte: meglepődve értesültek Orbán Viktor bejelentéséről, amely szerint a 2013-as felvételi eljárás során nem lesznek keretszámok. Az elképzelés részleteit egyelőre homály fedi – tette hozzá.

Nem változik a rendszer

A keretszámok eltörlésével nem változik a felvételik rendszere, így a diákok abból a tantárgyból érettségizhetnek, amelyből eddig készülhettek – jelentette ki Hoffmann Rózsa tegnap. A Rektori Konferencia elnöke szerint az állami, a vállalati és a magánfinanszírozás egyensúlyát kellene megteremteni. „A felsőoktatás finanszírozási gondjait meg kell oldanunk, ám a folyamatos, öt év alatt bekövetkezett 40 százalékos állami támogatáscsökkentés már nem kezelhető a korábbi formulák szerint” – nyilatkozta aVilággazdaságnak Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

A diákok azt hitték, fizetniük kell

Rogán Antal arra számít, hogy a tervezett új rendszerben több diák tanulhat majd ingyen, mint korábban. A politikus ezt a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón mondta. A tanácskozáson Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatta a frakciót a felsőoktatás jövő évi működésével kapcsolatos kormánydöntés elveiről. Hozzátette: az ülésenvilágossá vált, hogy a kormányzat meghallotta, megértette és eloszlatta a diákok félelmeit, amelyek azon alapultak, hogy azt gondolták, jövőre fizetniük kell a felsőoktatási tanulmányokért.

Rogán hozzátette: 2013-ban senkinek nem kell fizetnie felsőoktatási tanulmányaiért, aki az adott karra vonatkozó ponthatárt eléri. Az állami támogatást pedig csak akkor kell visszafizetni, ha valaki nem fejezi be tanulmányait, vagy nem idehaza vállal munkát.

Egy hozzászólás to “A diákok azt hitték, fizetniük kell”

  1. Fekete Miklós Says:

    … hátborzongató, hogy egy diák “sztrájkol”.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: