Gyurcsány Ferenc nem lenne alkalmas igazgatónak, hiszen egy időben „rendszeresen bérmálkozott”.

 

Hoffmann Rózsa: Szó sincs tandíjról!

A felsőoktatás átszervezése és a keresztényellenes megnyilvánulások mellett az energiaárak csökkentése is téma volt tegnap napirend előtt a parlamentben.

Megkezdődött annak az intézkedésnek az előkészítése, amely szerint a Diákhitel 2-t felvevő, később a közszférában elhelyezkedő hallgatók tartozását az állam állná – erősítette meg a Házban Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár, reagálva az LMP-s Schiffer András napirend előtti felszólalására. Az ellenzéki politikus a felsőoktatás átszervezését kritizálva arról is beszélt, a kormány becsapja a választóit, amikor bevezeti a tandíjat.

 

Hoffmann Rózsa újfent leszögezte, erről szó sincs, mindenki által fizetendő tandíjat a Gyurcsány-kabinet akart. Szerinte Schiffer lázítja a diákságot. Megismételte, az állam kedvezményes, kétszázalékos kamatot garantál a költségtérítéses hallgatóknak a Diákhitel 2 keretében. Egyébként nem megszorítás, hanem ésszerűség van – fordult Schiffer felé a KDNP-s politikus, aki szólt arról is, a 2014 és 2020 közötti időszakban mintegy ezermilliárd forintos forrás áll rendelkezésre felsőoktatási fejlesztésekre, ahogy az elmúlt időszakban is százmilliárdos nagyságrendben költöttek erre a területre.

 

 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, amikor a „gáz és a villamos energia árának csökkentéséről esett szó az elmúlt években, mindig azt hallottuk, mit miért nem lehet”. Rámutatott, a 2010 előtti nyolc év alatt a gáz ára a háromszorosára emelkedett, míg az áramé megduplázódott. Ez idő alatt az infláció csupán ötvennyolc százalékos volt. Hangsúlyozta, vásárlóerő-paritáson Európában Magyarországon a második legdrágább az áram. Szerinte egyébként e közszolgáltatások terén nem is lenne szabad profitot termelni.

Ismert, januártól a kabinet döntésének megfelelően mindkét tétel tíz százalékkal kerül majd kevesebbe, de – mint Rogán fogalmazott – a Fidesz-frakció azt kéri a kormánytól, az intézkedést terjessze ki a távhőre is. Fónagy János államtitkár megerősítette az erre vonatkozó kormányzati szándékot, ahogy Orbán Viktor kormányfő is erről beszélt Salgótarjánban, ahol a település adósságrendezéséről tárgyalt.

A KDNP-s Stágel Bence azt mondta, az elmúlt tíz évben meghaladta az egymilliót a keresztény áldozatok száma a világban. Ugyancsak keresztényellenes megnyilvánulásként értékelte a HVG minapi összeállítását a tankerületi igazgatókról, illetve vallási hovatartozásukról. Válaszában Rétvári Bence igazságügyi államtitkár megjegyezte, a hetilap szerint Gyurcsány Ferenc nem lenne alkalmas igazgatónak, hiszen egy időben „rendszeresen bérmálkozott”.


Röviden

– A képviselők tegnap elfogadták a budapesti Istvánmező rehabilitációs programjáról, kiemelten a Budapesti Olim­piai Központ integrált rekonstrukciójáról szóló jogszabály módosítását, amelynek értelmében hat sportlétesítménnyel bővül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon köre. A módosítás szerint az ingatlanok nem értékesíthetők, fejlesztésük érdekében pedig ki is sajátíthatja azokat az állam. A hétfőn elfogadott jogszabály sarkalatos törvénybe emelve védett sportlétesítményekké teszi a Puskás Ferenc Stadiont és Létesítményeit, a Tatai Edzőtábort, a Révfülöpi Vitorláskikötőt, a három létesítményből álló Nemzeti Sportuszodákat (a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, a Császár-Komjádi Sportuszodát, a Kőér utcai Sportuszodát), a szegedi evezős olimpiai központot és a Dunavarsányi Edzőtábort.

– Az Országgyűlés 336 igen, nem szavazat és tartózkodás nélkül fogadta el azt a népi kezdeményezést, hogy a törvényhozás tűzze napirendjére a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását.

– A Ház nem támogatta, hogy egyházként ismerjék el a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesületet. Az erről szóló népi kezdeményezést öt igen és 250 nem szavazattal, tartózkodás nélkül utasították el a képviselők. Az egyházügyi törvény szerint egy vallási tevékenységet végző egyesület legalább ezer ember aláírásával kezdeményezheti elismerését egyházként, a kérelemről pedig a parlament mondja ki a végső szót.

– Elfogadták az agrárgazdaság 2011. évi helyzetéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslatot 329 igen és nyolc nem szavazattal, tartózkodás nélkül. A dokumentum szerint a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2011-ben 2169 milliárd forint volt, folyó áron számítva 28,8 százalékkal magasabb, mint az előző évben, ami a valaha számított legmagasabb érték. A mezőgazdaság részesedése így tavaly a hazai GDP-ben 3,2 százalékról 4,6 százalékra nőtt.

– Az Országgyűlés döntött arról is, hogy emléknapot jelöl ki a magyarországi németek elhurcolására. A 333 igen szavazattal, nem szavazat nélkül és 7 tartózkodással elfogadott határozat a Magyarországról elhurcolt németek emléknapjává jelöli ki január 19-ét.


Vallomás

„Nem tudtam azonosulni a felületes vidékpolitikával, a szolidaritás hiányával, az agrárpolitikusok semmibevételével, a korrupciónak történő falazással” – ezzel indokolta Nagy Frigyes, a Horn-kormány második földművelésügyi minisztere a Népszabadságnak, hogy kilépett az MSZP-ből. A Fidesz tegnap közleményben ajánlotta Gőgös Zoltán (MSZP) figyelmébe az interjút. Hozzátették, mindehhez nincs több hozzáfűznivalójuk. Múlt hét szerdán Mesterházy Attila, az MSZP elnöke gyakorlatilag megfenyegette a haszonbérleti szerződéssel földhöz jutó gazdákat. Az MSZP veszprémi, kihelyezett frakcióülésén azt mondta, kormányra jutásuk esetén újraírják a földtörvényt és felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket. A szocialistáknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen kétharmados jogszabály lesz az új földtörvény. (PT)

 

– 2012. december 11., kedd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: