Édes gyermekem! Tanulj, tanulj, tanulj …

Szegeden, Miskolcon és Pécsen is megmozdultak a diákok

– 2012. december 11., kedd
A HÖOK szerint a kormány figyelmen kívül hagyta az érveiket
Orbán Viktor szerint a HÖOK szervezetét nem lephette meg a keretszám-csökkentéssel kapcsolatos döntés, mert tájékoztatták őket. A HÖOK viszont tagadja ezt. Balog Zoltán miniszter szerint szerdán módosíthatják a diákhitelt, míg Hoffman Rózsa államtitkár leszögezte: nem fog lemondani.

pecsmti

Fotó: Kálmándy Ferenc, MTI

Friss hír: A Szegeden és Miskolcon demonstráló diákok átadták petícióikat, majd elhagyták a megyei kormányhivatalok épületét. Miután a pécsi városháza portása is átvette a paksamétát, elköszöntek a hallgatói szervezetek vezetői, vége tért a demonstráció. A pécsiek azt ígérték, hogy folytatják a tiltakozó akcióikat.

Friss hír: Kettészakadt a Pécsi Tudomány egyetemen tartott hallgatói fórum: körülbelül két-háromszáz egyetemista a Széchenyi térre vonult, néhányan pedig még mindig a bölcsészkar aulájában tárgyalnak a követeléseikről.


Friss hír: Több száz hallgató gyűlt össze este a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának aulájában. A Hallgatói Hálózat (HaHa) fórumát a pécsi egyetem hallgatói önkormányzata is támogatja. Lehetséges, hogy blokád alá vonják az egyetemet, javaslataikat átadnák a pécsi önkormányzatnak. Az Eduline.hu oldalán élő felvételen is követhető az esemény.

A pécsi HAHA állítólag így képzeli el az egyetemfoglalást:

1. Csak részlegesen akadályozza az egyetemi tevékenységeket, a vizsgaidőszak megmarad. Az oktatás részlegesen blokád alá kerül.

2. A cél nem a nemtanulás/tanítás, hanem az alternatív tanítás/tanulás. Alternatív kurzusok, performanszok, koncertek.

3. Bizonyos célzott helyek (audmaxok, aula) elfoglalása.

4. Az üzenetek folyamatos kommunikációja alternatív csatornákon.

A rendezvényen a pécsi egyetem HÖK-elnöke, a Hallgatói Hálózat aktivistája, több hallgató és oktatói is felszólalt. Beszédet mondott például Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi tisztségviselője, aki szerint a köz- és a felsőoktatást nem lehet külön kezelni, a tanárok a mindennapokban élik meg a kormány romboló tevékenységét. A tanár szerint egyre több tanítványa megy külföldre, és nem azért, mert világot akarnak látni.
Az egyik felszólaló felidézte a zágrábi diákok 2009-es akcióját, akik több mint egy hónapra elfoglalták az egyetemüket, s ezzel nyomást gyakoroltak a kormányra. Lénárd Kata oktató szerint “most is vannak, akik a diákok elégedetlenségét ki akarják használni”, ezért nem szabad rögtön nemet mondani a tandíjra. A tanár azt tanácsolja a hallgatóknak, hogy a tandíj összegének maximálását és egy erős ösztöndíjrendszer létrehozását követeljék. “A keretszámok 2011-es szinten történő befagyasztását kellene kérni egészen addig, amíg ezt a komplex rendszert létre nem hozzák” – tette hozzá.
A tervek szerint a Hallgatói Hálózat pécsi szervezete – zágrábi mintára? – blokád alá vonja az egyetemet, hogy ez hogyan történik az valószínűleg a fórumon dől majd el. A vizsgák és zh-k valószínűleg nem maradnak el, de az oktatás helyett alternatív előadásokat és performanszokat szervezhetnek.
A diákok arról is szavaztak, hogy az újságírók a teremben maradhatnak-e. Az egyik felszólaló szerint a budapesti felvonulás volt az első jel. A pécsi középiskolások december 13-án délutánra hívtak össze egy tüntetést a 48-as térre, az esemény Facebook-oldalán eddig ötszázan jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozáson.
Az Eduline.hu oldalán élő felvételen is követhető az esemény.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem kapott előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről – közölte a szervezet kedden. A HÖOK azért sietett ezt leszögezni, mert Orbán Viktor szerint egyik döntésük sem lephette meg a szervezetet.
Döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk – írta Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Dávidnak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökének: “Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk” -írta a kormányfő.
A HÖOK szerint viszont sem érdemi egyeztetés, sem előzetes tájékoztatás nem történt. A hallgatói szerződések bevezetését tényként ismertették, s bár egyet nem értésüket többször, több módon kifejezték, kifogásaikat a törvényhozás egyáltalán nem vette figyelembe.
Az ügyhöz tartozik, hogy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden bejelentette, egyáltalán nem áll szándékában lemondani. A politikus ezt egy sajtótájékoztatón jelentette ki. Ismert, hogy a fővárosi hallgatói demonstráción a diákok Hoffman lemondását követelték.
Az államtitkár hathatós segítségnek nevezte a Diákhitel2 konstrukciót, elmondása szerint gyermekeinek és unokáinak is azt ajánlaná, hogy vegyék fel a hitelt. Arra a kérdésre nem válaszolt az államtitkát, hogy mi a kabinet szándéka a keretszámokkal. Hoffman szerint további tárgyalásokat terveznek a HÖOK-kal.
A Hallgatói Hálózat (HaHa) keddi közleménye szerint “az átgondolatlan felsőoktatási koncepció” mögött nincsenek észérvek, és hazugság, hogy az állam mindenkinek kifizeti a tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, vagy diákhitel formájában. A HaHa az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményére reagált, amelyben a szaktárca a diákok megértésére alapozott. Azt írták: bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak. Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt.
A Hallgatói Hálózat ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: “Nem, nem lesz megértés. Ugyanis nincs mit megérteni. A barbár, átgondolatlan, központosított reformnak nevezett felsőoktatási koncepció mögött nincsenek észérvek”.
Balog Zoltán, az emberi emberi erőforrások minisztere szerint a diákhitellel összefüggő kisebb módosítások is napirendre kerülnek a kormány szerdai ülésén. A keretszámokkal kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy azokkal nem fognak foglalkozni, mert “azzal már túl sokan foglalkoznak”. Balog szerint a diákhitel konstrukción belül várhatók olyan módosítások, amelyek csábítóbbá teszik.

2 hozzászólás to “Édes gyermekem! Tanulj, tanulj, tanulj …”

 1. zuluman Says:

  Amióta olvastam, hogy a TV2 tegnap este manipulált felvétellel prezentálta a tüntetést, azóta helyére kerültek gondolataim a megmozdulással kapcsolatban.
  Nem mintha addig lett volna bármi kételyem, mert egy másik bejátszásban pedig láttam, hogy egy jövendő értelmiségi miféle ocsmány, trágár szöveggel ücsörgött a szegedi kormányhivatalban.
  Nekünk kéne tüntetni, hogy milyen népek kerülnek be a mi pénzünkön a felsőoktatás intézményeibe!!

 2. Szerencsi Béla Says:

  Ezek a várakozók még két téglát nem tettek össze a Hazájuk érdekében, csak a közös asztalra felrakott javakat fogyasztják. Munkára gyerekek, minél hamarabb adjatok vissza valamit a közösbe, majd aztán legyen követelésetek.
  A bolsi libernyákoknak meg kusss.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: