Újabb ügyben gyanúsították meg Biszku Bélát

 

Újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte Biszku Bélával a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az egykori belügyminiszter tizenegy sörétes vadásztöltényt tartott lakásán, melyekre nem rendelkezett engedéllyel.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség kedden újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte Biszku Bélával a több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntető ügyben – olvasható a fővárosi főügyész közleményében.

Biszku_Bela

Biszkuék adtak utasítást a sortüzekre?
Fotó: Magyar Nemzet

 

Az egykori belügyminiszter a rendszerváltást követően akkor került újra reflektorfénybe, amikor két éve Skrabski Fruzsina és Novák Tamás filmet készített Biszkuval, szembesítve őt például azzal a dokumentummal, amelyben „kevesellte a fizikai megsemmisítések számát”. Az egykori belügyér először letiltatta a film bemutatóját arra hivatkozva, hogy az olyan felvételeket tartalmazott, amelyeken nem közszereplőként szerepel.

 

 

A rendelkezésre álló adatok szerint Biszku még korábban beszerzett tizenegy sörétes vadásztöltényt, melyeket a szeptember 10-én tartott házkutatás során is a lakásában tartott. A nyomozás során kirendelt igazságügyi fegyverszakértő a szakvéleményében megállapította, hogy a gyanúsított lakásán lefoglalt vadásztöltények a vonatkozó törvény alapján lőszernek minősülnek. Biszku a tizenegy sörétes vadásztöltény tartására nem rendelkezett engedéllyel, így azokat jogosulatlanul tartotta magánál.

Meghosszabbították a nyomozást Biszku-ügyben

A Magyar Nemzet korábban arról számolt be, hogy Biszku ügyében február 28-áig meghosszabbította a nyomozás határidejét a Budapesti Nyomozó Ügyészség. November közepén a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi végzését, melyben megszüntették Biszku Béla házi őrizetét, így az egykori belügyminiszter azóta lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, vagyis Budapest közigazgatási területén belül szabadon mozoghat.

Októberben is felmerült egy újabb gyanú

Október 5-én is újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte a Budapesti Nyomozó Ügyészség Biszku Bélával. Ahogy azt akkor megírtuk, a rendelkezésre álló adatok szerint 1957 márciusában – amikor már Biszku volt a belügyminiszter – súlyosan bántalmazták a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetének a forradalom eseményeiben részt vett három kutatóját a karhatalmisták és a helyi rendőrőrs tagjai.

 

A gyanú szerint Biszku Bélának erről legkésőbb 1957. április 9-én egy hivatalos jelentésből tudomása volt, a hatályos törvényi rendelkezéssel is ellentétben azonban nem kezdeményezett hivatalból büntetőeljárást – olvasható a közleményben.

Eltűnt a süllyesztőben

Szilágyi György jobbikos képviselő egy a Duna Televíziónak adott interjúja miatt a kommunista bűnök tagadásának vádjával feljelentette korábban Biszkut, az ügy azonban eltűnt a süllyesztőben. Miután a bíró felfüggesztette az eljárást, a feljelentés 2011-ben az Alkotmánybíróság asztalán landolt, majd visszakerült az elsőfokú bírósághoz. A felhozott vád alapján időközben elítéltek az egyik Milla-tüntetésen egy táblával hadonászó férfit, Biszku ellen viszont azóta sem indult semmilyen eljárás.

 

MNO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: