Rogán: Tisztességtelen és aljas, amit Vona tett

 

Rogán Antal napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy tisztességtelen és aljas dolog összemosni a sárga csekket a sárga csillaggal. Három olyan indítványt hozott Rogán, amit Mesterházy és Vona is aláírt közösen – szerinte a szocialistáknak el kellene dönteni, hogy karanténban lesz-e a Jobbik, vagy sem.

Vona Gábor (Jobbik) – akinek a felszólalása alatt az LMP nem vett részt az ülésen – Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalása kapcsán azt kérdezte, miért akarja most az MSZP és a Fidesz egy rossz, de helyesbített mondatért az egész Jobbikot betiltani. Szerinte azért, hogy közösen takarítsák el az egyetlen talpon maradt nemzeti erőt, amely igazi rendszerváltást akar.

 

Gyöngyösi Márton félreérthetően fogalmazott, de sem származási, sem vallási kérdést nem feszegetett, hanem kizárólag országgyűlési képviselők és kormánytagok állampolgárságát vizsgálta – értékelte Vona Gábor, aki szerint frakciótársa valóban rosszul fejezte ki magát, ezért elnézést kért, itt le is záródhatott volna a történet. „De voltak hivatásos rettegők, program nélküli hisztériázók, akik nem így gondolták” – mondta, feltéve a kérdést: miért titkos információ a kettős állampolgárság kérdése? Úgy folytatta: a vasárnapi megmozdulás megmutatta, hogy az MSZP és a Fidesz azonnal képes koalícióba tömörülni, ha a jelszó az, hogy „együtt Jeruzsálemért”. Az emberek számára nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk a valódi probléma, ami a két politikai erő közös felelőssége – zárta felszólalást.

Bővülhet a házelnök és az ülést vezető alelnökök jogköre: ha egy képviselő kirívóan sértő kifejezést használ, akkor rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül kizárhatnák az ülésnap hátralévő részéből, vagy akár utólag is pénzbírságot szabhatnak ki rá – az erről szóló fideszes javaslatot az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén támogatták a testület kormánypárti és MSZP-s tagjai. Bővebben a hétfői bizottsági ülésekről>>>

 

 

 

 

Fónagy János államtitkár válaszában rossz gyakorlatnak nevezte a bocsánatkérést, felvetve: ha 1945-ben Szálasi Ferenc bocsánatot kért volna, Vona Gábor mit mondott volna. Hangsúlyozta, az esetnek vannak történelmi előzményei, történelmi tapasztalatai és áldozatai – mintegy 600 ezer magyar ember. Elmondta azt is: nem kettős állampolgár. Hozzátette: „apám, anyám zsidó volt, én is az vagyok, ha tetszik, ha nem”. A Jobbik viselje a társadalom minden ítéletét azért az útért, amit választott – zárta szavait, amelyeket hosszas taps követett a Házban.

Szabó Tímea (LMP) szerint valami nagyon nincs rendben Magyarországon az emberi jogokkal, egyre többször kell nemzetközi fórumokhoz fordulni a kormányzati döntések miatt. Hosszasan sorolta azokat a jogokat, amelyek szerinte csorbultak, ezek között említve az előzetes választási regisztrációt. Azt mondta: ha nem ilyen társadalompolitikát követne a kormány, akkor rasszista kijelentések sem hangzanának el.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára azt válaszolta: Magyarországon, egy szűk kisebbségen kívül mindenki által elutasított az a gyűlöletkeltő hangnem, amit egy hete ütött meg egy képviselő a parlamentben. A választási regisztrációról szólva közölte, az nem befolyásolja a választás egyenlőségét, senkinek nem biztosít több vagy kevesebb jogot.

Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta: Rogán Antal (Fidesz) vasárnapi beszéde után úgy tűnik, a Fidesz szerint sem elfogadhatóak a Gyöngyösi Márton által vázolt eszmék. Nem elég azonban szavakban elhatárolódni, tettekben is szükség van rá – tette hozzá, majd emlékeztetett egy Rogán Antal által a Jobbikkal kötött 2006-os együttműködésre. Idézte a miniszterelnök Jobbiknak adott parlamenti válaszát is, amelyben Orbán Viktor uniós kötelezettséggel magyarázta a halálbüntetés visszaállításának megvalósíthatatlanságát. Tartsák politikai karanténban az ordas eszmék hirdetőit és felejtsék el a Horthy-korszak felélesztését – javasolta a kormányoldalnak.

Rétvári Bence azt hangsúlyozta: a Jobbik megnyilvánulásaival sem a kormányzat, sem az MSZP nem ért egyet, a párt mégis itt van a parlamentben. Szerinte azért, mert a Gyurcsány–Bajnai-korszak intézkedései életre hívták a társadalmi igényt iránta. Nem lett volna igény a szélsőséges eszmékre, ha a korábbi kormányok nem uszítottak volna kettős állampolgárság ellen, vagy nem lőttek volna gumilövedékeket – fogalmazott.

Varga László (KDNP) azt sorolta, kinek használ és kinek árt Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalása. Szerinte a profitálók között van a Jobbik mellett a politikai baloldal, amely eddig is minden alkalmat megragadott arra, hogy az antiszemitizmus terjedését láttassa. Hozzátette: a szocialisták és a liberálisok kampánycélra használják a sárga csillagot. Ártott viszont a felszólalás a határon túli magyarságnak, és csorbát szenvedett az ország nemzetközi híre is – mondta.

Rétvári Bence megerősítette, hogy sokat ártott az országnak a kijelentés. Hozzáfűzve, hogy a Jobbik a közjogi nemzetegyesítés elé is akadályt görgetett. Közölte azt is, egyszerre zsidókat nyilvántartásba venni és kettős keresztet állítani nem lehet.

Rogán Antal (Fidesz) a nemzeti önrendelkezés értekében tett újabb lépésként értékelte az E-ON gáz üzletágának visszavásárlását, hangsúlyozva: nem mindegy, hogy a monopol helyzetben lévő vállalkozások külföldi vagy magyar tulajdonban vannak. Utalva Vona Gábor felszólalására, kijelentette azt is: tisztességtelen összemosni a sárga csekket a sárga csillaggal. A felszólalásra szerinte a képviselő nem választ várt, hanem provokált vele.

A szocialista felszólalásra reagálva közölte: csak olyan erkölcsi mércét állítsanak mindenki elé, amelyet maguk is meg tudnak ugrani, majd olyan előterjesztéseket mutatott fel, amelyeket az MSZP és a Jobbik közösen jegyez. „El kellene dönteni, hogy karantén van, vagy nincs karantén” – fűzte hozzá, jelezve, hogy ő azért szólalt fel a bírált kijelentés elleni megmozduláson, hogy kiálljon a megbántottak mellett, míg az MSZP szerinte azért ment oda, hogy hergelje az ott lévőket.

KA
Forrás: MNO, hvg.hu
2012. december 03., hétfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: