Kitörhet egy újabb Jobbikos-botrány

– 2012. november 29., csütörtök
Novák Előd lemondatná az izraeli állampolgársággal is rendelkező Ertsey Katalint
Úgy fest, nem tanult a Jobbik a Gyöngyösi-ügyből. Az ellenzéki párt lemondásra szólítja fel Ertsey Katalint, mivel az LMP-s politikus eltitkolta, hogy izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Novák Előd Jobbikos képviselő szerint elfogadhatatlan a titkolózás. A kettős mércével kapcsolatban Novák természetesnek nevezte, hogyha például egy erdélyi magyar országgyűlési képviselő rendelkezik román állampolgársággal.
 
A jobbikos politikus ismertette: szerdán este minden parlamenti képviselőnek emailben küldte el azt a levelet, amelyben tájékoztatást kér, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. Hangsúlyozta: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat, így az erre vonatkozó tájékoztatást a képviselők kötelesek bárki számára megadni.
Novák Előd elmondta: szerda este az első válaszadó Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, fideszes képviselő volt, aki közölte, hogy nincs a magyaron kívül más állampolgársága. Azóta folyamatosan érkeznek a válaszok, amelyek elküldésére Novák Előd 30 napos határidőt adott.
Bár a válaszokat egyben akarják nyilvánosságra hozni, azt csütörtöki sajtótájékoztatóján már közölte, hogy Ertsey Katalin úgy nyilatkozott: rendelkezik izraeli állampolgársággal. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy ezt az LMP-s politikus eddig “eltitkolta” a választói és a nyilvánosság előtt, ezért le kell mondania.
Az ellenzéki párt kezdeményezni fogja az országgyűlési törvény módosítását is, hogy szankcionálni lehessen azokat is, akik szándékosan, vagy mulasztás miatt, de nem válaszolnak a levelére és ezzel törvényt sértenek.
Kérdésre válaszolva Novák Előd azt természetesnek nevezte, hogyha például egy erdélyi magyar országgyűlési képviselő rendelkezik román állampolgársággal is. Emellett azt is leszögezte: kizártnak tartja, hogy a Jobbik frakcióján belül lenne olyan képviselő, akinek van a magyaron kívül más állampolgársága is. A jobbikos politikusok erről korábban már szóban nyilatkoztak is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: