Hová tűntek Bajnai támogatói?

Leginkább a bizonytalan szavazókat sikerült elcsábítania az Együtt 2014 Mozgalomnak, amely novemberben még a dobogóról is lecsúszott a Tárki legfrissebb felmérése szerint. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy néhány hete a Medián még dupla ekkora támogatottságot mért Bajnaiéknak.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. havi rendszeres pártpreferencia-kutatásáról szerdán juttatta el közleményét az MTI-nek. Mint kifejtették, novemberben tovább, 50-ről 47 százalékra csökkent a bizonytalan szavazók és a választásukat eltitkolók aránya. Ez a Tárki szerint összefügg azzal, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 Mozgalom révén új politikai erő jelent meg a következő választásokon indulni szándékozó pártok között.

Nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága

Az Együtt 2014 Mozgalmat a teljes népesség 7 százaléka támogatja, a pártválasztók körében pedig 13 százalékos támogatottsággal indítottak. A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az októberi 18 után novemberben 19 százalék volt, az MSZP-é 15-ről 14 százalékra módosult. A pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága az októberi 37 után ebben a hónapban 36 százalék volt, az MSZP-é pedig 30-ról 26 százalékra csökkent.

A Jobbik és a Demokratikus Koalíció népszerűsége változatlan, az LMP-é valamelyest csökkent. Októberben a Jobbikot a teljes népesség 10, novemberben pedig 9 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 19-ről 18 százalékra módosult a támogatottságuk. Az LMP-t a teljes népességen belül az októberi 4 százalék után novemberben 3 százalék választotta, a pártválasztók körében pedig 9 százalékról 6-ra csökkent a támogatottságuk. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 1, a pártválasztók körében 2 százalékon maradt az elmúlt egy hónapban – olvasható a Tárki közleményében.

Megfeleződött Bajnaiék támogatottsága

Különösen érdekes az Együtt 2014 eredménye azt követően, hogy a Medián november elején még dupla ekkora támogatottságot közölt Bajnai Gordon frissen alakult mozgalmáról. Hogy a Medián által publikált felmérés hatására kialakult földrengés most hová lett, azt nem tudni, de mint azt az MNO korábban megírta, az már-már hihetetlen, hogy néhány hét alatt a semmiből elérhető legyen egy ekkora támogatottság.

A Századvég november közepén készült felméréséből pedig az derült ki, hogy bár Bajnai gyakran jelöli meg magát úgy, mint a közép, a centrum képviselője, mégis úgy tűnik, többségében baloldali és liberális szavazók látnák szívesen a miniszterelnöki székben.

NT
Forrás: MNO,MTI
2012. november 28., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: