Elismerik a palesztin államiságot?

Megosztott a nyugati világ Mahmúd Abbász kérését illetően, de a siker szinte biztos
Nagy horderejű kérdésben szavaz holnap az ENSZ Közgyűlése, a Palesztin Hatóság tagstátusának magasabb szintre emelése ugyanis áttételesen a palesztin államiság elismerését jelenti. Az Egyesült Államok, Németország és Izrael határozottan ellenzi a tervet, több európai ország viszont sorra a támogatásáról biztosítja, és a palesztinok a velük hagyományosan szimpatizáló fejlődő és volt gyarmati országok voksával is számolhatnak.

Egyre több európai ország biztosította támogatásáról a palesztin ENSZ-státus magasabb szintre emelését, a nyugati világ azonban továbbra is megosztott a holnapi szavazást illetően. A palesztinok kérésének támogatói szerint az új státus lendületet fog adni az Izraellel való béketárgyalásoknak, ellenzői szerint bonyolítani fogja a viszonyukat, ráadásul egy nagyon kritikus pillanatban. Franciaország már tegnap támogatásáról biztosította a tervet – mivel hagyományosan támogatja a palesztin állam elismerését -, Ausztria pedig ugyan jobban örült volna ha létrejön egy egységes uniós álláspont, azért a maga részéről eleget tenne a kérésnek, elsősorban azért, mert Mahmúd Abbász palesztin elnök megígérte, hogy az új státus birtokában nem fognak újabb előfeltételeket támasztani az Izraellel való tárgyalásokkal kapcsolatban.

Támogatja a palesztin kérést Svájc, Dánia, Norvégia és Spanyolország és Törökország, illetve Nagy-Britannia is, azzal a feltétellel, hogy a palesztinok mindenképp visszaülnek a tárgyalóasztalhoz és nem adnak be keresetet Izrael ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, ahol új státusuk birtokában kaphatnak szerepet. Mahmúd Abbász ezenkívül magabiztosan számolhat a fejlődő, és volt gyarmati országok szavazatára is, akik hagyományosan szimpatizálnak a palesztin államiság ügyével. Litvánia egységes EU-s álláspont híján inkább tartózkodik, a magyar Külügyminisztérium pedig egyelőre nem alakította ki a végleges álláspontját. Magyarország tavaly tartózkodott, amikor a palesztin UNESCO-tagság volt a kérdés, mivel szerette volna megőrizni semlegességét a palesztin-izraeli konfliktusban.
Biztosan nemmel fog szavazni ezzel szemben Németország, Izrael és az Egyesült Államok. Berlin ma jelentette be, hogy nem tesz eleget a kérésnek, mert úgy véli, negatívan befolyásolná a közel-keleti helyzetet, és az így kivívott kvázi-államiság helyett csak az Izraellel való béketárgyalások oldhatják meg a problémájukat.
A palesztinok 1974 óta “megfigyelő entitásként” vannak jelen az ENSZ-ben, és kérésüknek megfelelően a Vatikánhoz hasonlóan “nem tag megfigyelő állam” szeretnének lenni. Abbász javaslatának sikere megerősítené a palesztin elnököt a Gázai-övezetet felügyelő radikális Hamásszal szemben, a 2010 óta szünetelő béketárgyalásokra való hatását pedig sokan sokféleképp értékelik. Tavaly a palesztinok még a teljes jogú ENSZ-tagságot akarták megszerezni, azonban az USA előre bejelentett vétója esélytelenné tette az ügyet. A kisebb eredményt jelentő szavazáson azonban az egyszerű többség is elég, és szinte biztosan siker koronázza Abbász előfeszítéseit, hiszen a tavalyi voksoláson 193 tagállamból 120 a teljes jogú tagság mellett állt.
– 2012. november 28., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: