Különlegességgel nyit a párizsi magyar tárlat

A magyar modernista festők és Bartók Béla viszonyát bemutató, jövő októberben megnyíló, Allegro barbaro című nagyszabású tárlaton állítja ki először a párizsi Orsay-i Múzeum új Rippl-Rónai-festményét, amelyet ezt követően az állandó gyűjtemény részeként láthat majd a francia közönség – mondta hétfőn az MTI-nek Claire Bernardi, a készülő tárlat francia kurátora.

A kilencven magyar festményt felvonultató kiállítás fővédnökei a két ország köztársasági elnökei lesznek. A világ egyik legrangosabb múzeuma a Virág Judit Galériától vásárolta meg Rippl-Rónai József Jelenet gróf Somssichék kertjében című alkotását. Claire Bernardi az MTI-nek elmondta, hogy októberben érkezett meg a festmény a párizsi gyűjteménybe, s ezzel négyre bővült a Rippl-Rónai-művek száma a Musée d’Orsay-ben. A másik három pasztell a művész korai, úgynevezett fekete korszakából származik, amikor Párizsba érkezését követően, az 1890-es években a Próféta jelentésű francia Nabis-csoport alkotóival (Vuillard-ral, Bonnard-ral, Ransonnal és Sérusier-vel) állt szoros kapcsolatban.

 

Az 1912–13-ban készült Jelenet gróf Somssichék kertjében című alkotás Rippl-Rónai második, Magyarországra való hazatérését követő kukoricás stílusú korszakához tartozik, amelyet sokkal színesebb stílus jellemez. „Ennek a jelentős festőnek ez a korszaka kevésbé ismert Franciaországban. Miután a francia közgyűjteményekben eddig egyetlen ilyen stílusú Rippl-Rónai-kép sem volt, fontosnak tartottuk, hogy a kisebb méretű és szerényebb jellegű festmények mellett a második korszakból is beszerezzünk egy alkotást” – hangsúlyozta a francia művészettörténész. Hozzátette: „Ez nagyon fontos mű számunkra”.

Mint a kurátor elmondta, az Orsay-i Múzeum gyűjteményében a korábbi századokból fellelhetők magyar alkotók művei, de a modernitás kezdetének korszakából Rippl-Rónai az egyetlen magyar festő, akinek több képe is megtalálható a párizsi múzeumban.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: