“Katasztrófa”, hogy Mo Jen kapta a Nobelt

A 2009. évi irodalmi Nobel-díjas Herta Müller egy svéd lapinterjúban katasztrófának nevezte, hogy Mo Jen kínai írónak ítélték oda idén az irodalmi Nobel-díjat.

„Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie” –hangoztatta a román gyökerű, Németországban élő írónő a Dagens Nyheter című svéd lapnak adott interjújában, azzal vádolva a kínai írót, hogy méltatja hazája szigorú cenzúratörvényeit. Müller elmondta, sírni tudott volna, amikor meghallotta, hogy a rangos díjat Mo Jennek ítélték oda.

„Maguk a kínaiak is azt mondják, hogy Mo Jen ugyanolyan hivatalnoki rangban van, mint egy kormányzati miniszter. Dicsőíti a cenzúrát. Ez módfelett felháborító” – fejtegette Müller, aki azt is hangsúlyozta, hogy az új irodalmi Nobel-díjas kézzel másolta le a néhai Mao Ce-tung kommunista vezető egyik beszédét egy ez évi emlékkönyv kiadásához. A beszédben Mao arról beszélt, hogy a művészetnek és a kultúrának támogatnia kell a kommunista pártot – magyarázta az írónő.

 


A kormányzati támogatást élvező kínai írószövetség alelnökének adni a díjat, miközben a 2010. évi Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po börtönben ül, „mindazok arcul csapása, akik a demokráciáért és az emberi jogokért harcolnak” – hangsúlyozta az 59 éves romániai író, akinek a Ceausescu-diktatúra elleni harca hatással volt szinte valamennyi művére.

Liu 11 éves börtönbüntetését tölti, amelyet felforgatás miatt szabtak ki rá azt követően, hogy a kínai egypártrendszer demokratikus reformjára szólított fel. Az irodalmi Nobel-díj október 11-i kihirdetése utáni napon Mo Jen újságíróknak azt mondta, reméli, hogy Liu, „amilyen hamar lehet, visszanyeri a szabadságát”. Müller erre így reagált: „Ezt négy évvel ezelőtt vagy legalább két héttel a Nobel-díj odaítélése előtt kellett volna hangoztatnia” – vélekedett az írónő.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: