Áttörés: megállítható az Alzheimer-kór

Nagy orvosi reményekkel indul a hét: német és svájci kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy az Alzheimer-kór megállítható. Hatalmas elánnal vetették bele magukat a további klinikai vizsgálatokba.

Német és svájci kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy az Alzheimer-kór megállítható, ezt bizonyítják ugyanis az egerekkel végzett kísérletek. Az immunrendszer hírvivőinek blokkolásával az Alzheimer-kóros egereknél jelentős változásokat ért el egy berlini–zürichi kutatócsoport.

Megcsillant a fény az alagút végén

Az Alzheimer-kóros egerekkel végzett kísérleteket korábban más kutatók bírálták, mondván: az eredmények úgysem vihetők át az emberre. Az elmúlt hónapok kudarcai után azonban picit megcsillant a fény az alagút végén az orvosok számára. A szakma ismét izgatottan és reményteli várakozással tekint Berlinre. A német–svájci kutatócsoport új módszert fejlesztett ki az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. A tudósok azt remélik, hogy a neurotranszmitterek blokkolásával a betegség megelőzhető vagy megállítható.

A központi szerep a fehérjéké

Az Alzheimer-kórt a felejtés vagy a szellemi képességek hanyatlásának legfőbb okaként tartják számon. Ennél a betegségnél központi szerepet játszanak a betegek agyában lerakódott fehérjék, beleértve az úgynevezett béta-amiloid nevezetűt is. Az egérkísérletek azt mutatták, hogy az immunrendszer egyes kémiai hírvivőinek blokkolásával csökkent az Alzheimer-kóros egerek agyában a lerakódás. A kísérletben részt vevő egerek jobban teljesítettek, mint korábban. A kutatók amilyen gyorsan csak lehetséges, elkezdik a klinikai vizsgálatokat.

Forrás: bild.de
2012. november 26., hétfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: