Eljött az idő – Texas kiszakadna az USA-ból

Több mint százezren írták alá a petíciót, mely Texas elszakadását követeli az Egyesült Államoktól. A Fehér Háznak most válaszolnia kell a követelésekre.

Texas már most is külön világ, mint Barack Obama Amerikája, ahogy a Houston Chronicle, az állam legnagyobb napilapja fogalmaz. Texasban a konzervatívokat negyven éve megszorítani sem lehet. Amerikában a latinok elsöprő többsége Obamára szavazott, Texasban a választók először küldtek latin származású szenátort Washingtonba – egy erősen konzervatív republikánust. Amíg az USA többi részén a jobboldal épp mélyen magába néz, és keresi a kudarc okait, Texasban a párt él és virul, s erősebb, mint valaha.

 

 

Nem mellesleg a válságnak is kevésbé sikerült tönkretennie az állam gazdaságát. A kormányzó, Rick Perry korábban a növekvő termelésre és a csökkenő munkanélküliségre hivatkozva texasi csodáról beszélt. Mindezek ellenére az állam kevés befolyást tudhat magáénak az ország demokrata vezetésénél és a mérsékeltebb republikánus pártvezéreknél egyaránt. „Austin és Washington között érik a konfrontáció, úgy érzem, hamarosan komoly nehézségeket fogunk tapasztalni” – nyilatkozta a lapnak Jim Granato, a Houstoni Egyetem politológusa.

Félmillióan az elszakadás mellett

Egyesek szemében a konfrontáció már a valóság: az országos eredményekkel elégedetlen választók – Texasban Mitt Romney több mint egymillió szavazattal nyert – már a szavazás másnapján petíciót indítottak a Fehér Ház honlapján, elszakadást követelve. Az Egyesült Államok kormányzata sorozatosan megsértette a szabadságjogokat (USA PATRIOT törvény, reptéri ellenőrzések stb.), és mivel a texasi gazdaság a 15. legerősebb a világon, azaz képes az önellátásra, az aláírók arra kérik a szövetségi kormányt, engedélyezze, hogy az állam békésen elváljon az uniótól, és saját kormányzatot hozhasson létre.

November 9-e óta a netes petíciót több mint 115 ezren írták alá. A Fehér Háznak minden 25 ezer aláírót elért kérelemre hivatalos választ kell adnia. Ezzel a texasi elszakadás, mely korábban csak néhány szélsőséges álma volt, bekerült a politikai fősodorba. Az elválási láz hamarosan a többi államra is kiterjedt, jelenleg körülbelül hetven, szakadást követelő petíciót lehet aláírni a Fehér Ház honlapján, összesen már mintegy 700 ezer amerikai szavazott így a szecesszióra.

Kelet-Texasban egy republikánus hivatalos személy levélben közölte támogatóival, „itt az ideje, hogy Texas a saját útjára lépjen”. Az emberek kezdik belátni, magyarázta Peter Morrison, hogy az „állam és az ország többi része közti kulturális különbségek legjobb feloldása a békés, baráti elszakadás lenne”. A külön utak fontosságát hangsúlyozta Ron Paul elnökjelölt-aspiráns és a libertariánus mozgalom vezetője is. „Az elszakadás igazi amerikai dolog. Ez az ország szecesszió révén született: azokat az »árulókat«, akik évszázadokkal ezelőtt Anglia ellen harcoltak, ma a legnagyobb hősként tiszteljük” – magyarázta. Paul szerint az elszakadás jogát mindenképp fenn kell tartani, mivel ez a legjobb védekezés a „zsarnoki és elnyomó” kormányzatokkal szemben.

Texasból Kongó?

A demokraták természetesen hevesen elutasítják a szakadárok céljait. Austini liberálisok egy csoportja saját petícióban kéri, hogy a város akkor is a szövetség tagja maradhasson, ha az állam elszakad. Egy másik, már több mint 20 ezer aláírónál járó kérelem pedig azt kéri, deportáljanak mindenkit, aki aláír valamilyen különválásról szóló petíciót. A The New Republic publicistája azt javasolja a kormánynak, adja meg a texasiaknak, amit kérnek: hadd éljenek egy társadalmi háló, bevándorlók és egészségbiztosítás nélküli államban, ahol mindenki úgy visel fegyvert, ahogy csak akar. „Ez a hely egyébként már létezik, úgy hívják, Kongói Köztársaság” – jegyzi meg Chuck Thompson.

A szecesszió kérdése időről időre felmerül, főként választásokat követően, és szinte mindig a vesztes oldal részéről. Az, hogy Texas vagy valamelyik másik republikánus fellegvár valóban elszakadjon, mégsem túl valószínű, hiszen jogilag egyszerűen nincs rá lehetőség, ahogy azt 2006-ban egy legfelsőbb bírósági döntés kimondta. A lentről érkező lelkesedési hullámot pedig még az egyébként erőteljesen jobbra húzó kormányzók is elutasították. Rick Perry texasi kormányzó is elvetette az ötletet, annak ellenére hogy korábban maga is flörtölt a lehetőséggel. „Hiszek az egységben, akkor is, ha nem értek egyet a szövetségi kormány egyes döntéseivel” – fogalmazott. Louisiana első embere, ahol az aláírók száma a második legmagasabb, egész egyszerűen butaságnak nevezte az elképzelést. „Büszke vagyok rá, hogy a világ legjobb országában élhetek” – fogalmazott Bobby Jindal.

The New York Times, Houston Chronicle, Time, The New Republic, Politico

Kovács N. László

2012. november 24., szombat – MNO

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: