Bajnai tovább udvarol az LMP-nek

Bajnai Gordon szerint az LMP által vallott értékeknek helyük van az Együtt 2014 választói mozgalomban, akkor is, ha az ökopárt nem csatlakozik hozzá. A Haza és Haladás Egyesület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn azt mondta: most a párt nélküli választók megszólítása a feladatuk, és jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más ellenzéki erőkkel tárgyaljanak.

 

 

Az LMP kongresszusa a hétvégén döntött arról, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. Bajnai Gordon az interjúban ezzel kapcsolatban elmondta: számára nem egyértelmű az LMP döntése, mivel a pártot nem csatlakozásra kérték fel, hanem arra, hogy tárgyaljanak a csatlakozásról.

Bajnaiék október 23-i zászlóbontása megakasztotta az MSZP erősödését, míg az LMP mostani döntése megakaszthatja az Együtt 2014 lendületét – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán politológus a történtek után az mno.hu-nak. Az ellentmondásos közvélemény-kutatások után azt gondolhatták az Együtt 2014 vezetői, hogy az LMP csatlakozásával megmaradhat a lendület, és a Medián felmérése egy önbeteljesítő jóslattá vált volna – hívta föl a figyelmet Kiszelly.

A kongresszusi döntés után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról, de távozott két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is. Az új frakcióvezetőt pénteken választják meg.

Hagyjon fel a „Bajnai-Gyurcsány szövetség” a békemenet szapulásával és számoljon el a múlttal – erre szólított fel a Civil Összefogás Fórum. Jelezték azt is, tovább folytatják kampányukat, amelyben a Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc vezette kormányok negatív döntéseire figyelmeztetik a polgárokat.

A parlamentben is téma volt hétfőn Bajnai. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt hét legfontosabb politikai vitája az volt: lehet-e a múlt alternatíva. Úgy véli ugyanakkor: erről már egyszer döntöttek az emberek 2010-ben, ezért helyes kimondani, hogy „a 2010-es döntés arra a személyre és annak a kormányára vonatkozott, akit Bajnai Gordonnak hívnak”.

A volt miniszterelnök ugyanakkor közölte: tiszteletben tartják az LMP-kongresszus határozatát, és továbbra is teszik a dolgukat a változást akarók összefogásának megteremtéséért. Kérdésre válaszolva azt mondta, a labda mostantól nem az Együtt 2014 térfelén pattog, ha az LMP akar tárgyalni, „azt nyilván jelezni fogják”.

Két és fél millió szavazó

Az LMP-nek az a szárnya, amely felülkerekedett, vagy azt gondolja, hogy egyedül is képes leváltani a jelenlegi kormányt, „vagy más forgatókönyvben gondolkodik” – fejtette ki, megjegyezve, nem lát esélyt arra, hogy bármely ellenzéki párt egyedül képes legyen legalább két és fél millió szavazót megnyerni. Szerinte a rezsimváltásra a jelenlegi választójogi szabályok alapján csak széles összefogással van lehetőség.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az összefogásban helyük van azoknak az értékeknek, amelyeket az LMP hitelesen képvisel, így a korrupcióellenességnek, a jogállamiságnak és a fenntartható fejlődésnek. A legjobb lenne, ha az LMP képviselné ezeket, de ha az ökopárt nem csatlakozik, a választói mozgalom tagjainak kell megjeleníteniük ezeket az értékeket – mondta.

Bajnai és a gerinc

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, „minden értetlensége ellenére” nem csalódott az LMP döntése miatt, szerinte a kongresszus színvonalas elvi vita után határozott, és a történtek azt mutatják, hogy van gerincük a győzteseknek és a veszteseknek is.

Arra a felvetésre, hogy a csatlakozást ellenzők nagyrészt épp az ő személyével magyarázták elutasításukat, Bajnai Gordon úgy reagált: álvitának tartja ezt, mert nem azt kérték az LMP-től, hogy álljanak be mögé, hanem azt, hogy álljanak a három alapító – az általa vezetett egyesület, a Milla és a Magyar Szolidaritás Mozgalom – mellé. Arról, hogy ki milyen szerepet tölt be, jövő nyáron érdemes beszélni – mondta.

A többiek tavaszig várhatnak

A volt kormányfő szerint ugyanakkor a döntő kérdés nem az, hogy mit akarnak a pártok, hanem az, hogy mit szeretnének a választóik. Tapasztalata szerint pedig a választók egyre nagyobb része azt várja, követeli, hogy megszabadítsák a jelenlegi rezsimtől, és azokat támogatja, akik ezt lehetővé tudják tenni. Így vannak ezzel az LMP és az MSZP szavazói is – fűzte hozzá.

Bajnai Gordon arról is beszélt, nincs itt az ideje annak, hogy újabb szervezeteknek küldjenek „meghívót” az Együtt 2014-be, az LMP esetében is csak a kongresszus közelsége indokolta ezt. Szerinte jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más, „meghatározó ellenzéki erőkkel” is tárgyaljanak. Addig mindenkinek tennie kell a dolgát, így az Együtt 2014-nek meg kell szólítania a ma még párt nélküli, de változást akaró választókat – mondta.

BuL, TK
Forrás: MTI, MNO
2012. november 19., hétfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: