Obama nem enged: fizessenek a gazdagok!

– 2012. november 16., péntek
Obama republikánusok képviselőkkel egyeztetett a költségvetési kiigazításokról
Obama elnök az adókérdésekről és a költségvetési megszorításokról egyeztetett a kongresszus demokrata és republikánus képviselőivel pénteken. Az alig több mint egy órás megbeszélés után a két párt vezetői együttműködésüket ajánlottak az elnöknek. A tét óriási, hiszen az év végéig kell megegyezni a költségvetési hiány lefaragásáról, mert ennek hiányában január elsejétől automatikusan olyan drámai kiigazító lépések lépnek életbe (fiscal cliff), amelyek recesszióba süllyeszthetik a világ legnagyobb gazdaságát.

„Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy sürgősen elintézni való ügyünk van” – közölte újságírókkal Barack Obama, aki újraválasztása óta most először ült le a kongresszus republikánus képviselőivel egyeztetni a kiigazításokról. A Reuters értesülései szerint Obama továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy növelni kell a leggazdagabbak adóját, amit a republikánusok hevesen elleneznek.

Ebben a kérdésben már csak azért sem szeretne visszakozni, mert ez központi eleme volt kampányának és nagyban segített újraválasztásában. A felmérések szerint az amerikaiak döntő többsége támogatja az elnök javaslatát, hogy az évi 250 ezer dollár felett keresők adóját növeljék. A republikánusok ellenzik a lépést, viszont az adóemelés helyett a különböző a magasabb jövedelműeknek kedvező adókedvezményeket vágnának vissza. Elemzők szerint azonban a választási vereség után változhat a párt keményvonalas álláspontja egy ehhez hasonló a lakosság többségének támogatását élvező ügyben.

A világ tőzsdéi már a második egymást követő héten zártak mínuszban. Az S&P ebben az intervallumban közel 5 százalékot esett, de hasonló visszaesések jellemezték az európai börzéket is.

A piacokat az elnökválasztás óta az adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket magában foglaló költségvetési kiigazító program jövő év eleji automatikus életbe léptetésének kilátásai aggasztják. Elemzők attól tartanak hogy ezek a lépések súlyos gazdasági visszasést és a recesszió visszatérését jelentené az Egyesült Államokban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: