Kongresszus előtt: akár vége is lehet az LMP-nek

Schiffer András és köre az önállóság, míg Karácsony Gergely hívei a szociálliberális tábor felé terelnék az LMP-t a hétvégi kongresszuson. A küldöttekre való nyomásgyakorlás már hetek óta tart, amibe Karácsony volt munkaadója, a Medián is beszállt. A közvélemény-kutató cég hét évvel ezelőtt is keményen beszállt a politikai küzdelmekbe, amikor Lázár János lejáratásáról volt szó.

 

A párt hosszú távú sorsát is eldöntheti az LMP hétvégi kongresszusa, ahol az önálló út hívei és a különféle baloldali alakulatokkal együttműködést keresők csaphatnak össze. Hasonlóan a januári kongresszushoz, Schiffer András korábbi frakcióvezető és hívei az éles kormánykritika megfogalmazása mellett továbbra is az önálló politizálást tűzték zászlajukra, és nem kívánnak tárgyalásokat folytatni a korábbi szociálliberális kormányzóerőkkel. Ezzel szemben Karácsony Gergely és köre a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 felé tolná az alakulatot.

 


A kongresszusi küldöttekre való nyomásgyakorlás gyakorlatilag hetek óta zajlik, de a folyamat csúcspontja a Medián azon felmérése volt, miszerint az Együtt 2014 a biztos szavazók körében 22 százalékos támogatottságnak örvend. Ezzel szemben a Nézőpont Intézet hét százalékot mért az Együtt 2014-nek, míg az Ipsos szerint csak 300 ezer szavazatra számíthat az alakulat. Bajnaiék, hasonlóan az LMP-hez, a bizonytalanok felé nyitottak, és a kutatás mindenképpen azt sugallta, hogy az ökopárt csak a szövetségen belül maradhat fenn a jövőben is. Az eredmény abból a szempontból is meglepetést keltett, mivel a rendszerváltás óta a semmiből egyetlen politikai erő sem könyvelhetett el ilyen rövid idő alatt ekkora erősödést, ami mindenképpen gyanúra adott okot, főleg úgy, hogy a programjukról még semmit sem hallottunk.

Nyomásgyakorlás

Persze a Medián nem volt könnyű helyzetben, amikor egyszerre akarta mérni az Együtt 2014 népszerűségét a többi párttal, de éppen ezért az tükrözte volna leginkább a valóságot, ha egyből a teljes kínálatról szavaztatott volna, akkor ugyanis pontosabb képet kapott volna az alakulat valós támogatottságáról.

A felmérés másik érdekessége, ami már teljes mértékben az LMP közelgő kongresszusához kapcsolódik, miszerint Karácsony Gergely az ország harmadik legnépszerűbb politikusává lett, miközben szeptemberben még csak a 11. volt a rangsorban. A közvélemény-kutatással vélhetően bizonyos körök azt szerették volna elérni, hogy a küldöttek többsége a szövetségkötés felé induljon el az önálló út helyett.

„Undorító, a gyomrom felfordul tőle”

Karácsony szerepe azért is érdekes, mivel 2000–2006 között a Medián kutatásvezetője, majd 2007–2010 között a cég kutatási igazgatója volt. Az ökopárti politikus korábban Horn Gábor kampánystábjában, majd 2002–2008 között a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) koordinációs államtitkárságán dolgozott, amely az MSZP és az SZDSZ kormányzati együttműködésének működési hibáit volt hivatva kijavítani. A Medián múltjában kutatva egyébként könnyen lehet olyan mérésekre bukkanni, amelyek szintén a nyomásgyakorlást szolgálták, sőt egy esetben még ennél is messzebbre mentek el.

2005 novemberében a „Veri-e a feleségét, illetve durván bánik-e munkatársaival Lázár János polgármester?” kérdésekkel bombázta Hódmezővásárhely lakosait a fent említett cég. Megdöbbentő, hogy a Medián a szakma alapszabályait figyelmen kívül hagyva ilyen kérdéseket tesz fel – reagált a közvélemény-kutatásra Lázár. – Amíg a Medián nem hozza nyilvánosságra, ki a közvélemény-kutatás megrendelője, azt kell feltételezni, hogy ez a szocialisták ellenem irányuló lejárató kampánya. Ez pedig alapvető hatással lehet a város közéletére – szögezte le a fideszes politikus.

Szakadhat a frakció

Undorító, a gyomrom felfordul tőle, legszívesebben a megbízót és a közvélemény-kutatót is beperelném; botrányos, hogy a 21. században ilyesmi megtörténhet – mondta a Delmagyar.hu kérdésére Lázárné Megyeri Zita fölháborodottan. Leszögezte: jól élnek a férjével és boldogok. Nem tudja, hogyan értesse meg az emberekkel azt, hogy az ezzel ellentétes szóbeszéd nem igaz. Karácsony egyébként akkor éppen a Medián kutatásvezetője és egyben MeH-alkalmazott is volt.

Schiffer és köre a hétvégi kongresszuson egy értékválasztás melletti kiállásra kéri a küldötteket, ami azt jelenti, hogy semmiképpen sem kötnének szövetséget az elmúlt húsz évben meghatározó szociálliberális erőkkel. Továbbra is ragaszkodni akarnak az LMP alapító elveihez, miszerint azokkal nem bútoroznak össze, akik ellen az egész mozgalom létrejött. Abban az esetben, ha a Karácsonyék által szorgalmazott balliberális út kerekedik felül, akkor információnk szerint akár szét is szakadhat a frakció, ami gyakorlatilag a párt végét jelentené.

Még nem tudni, mekkora súlya van valójában a politikában az LMP-nek – mondta el Szomszéd Orsolya a Lánchíd Rádiónak. A Nézőpont Intézet elemzője szerint egyebek mellett ettől függ, hogy létrejön-e az együttműködés a zöldpárt és az Együtt 2014 között. A Nézőpont Intézet szerint az LMP-vel szimpatizálók 62 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy az Együtt 2014-re szavazzon a jövőben, ugyanakkor az MSZP-t 63 százalékuk, a Demokratikus Koalíciót pedig 50 százalékuk elutasítja.

November 14-én felkérte a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az LMP-t az Együtt 2014 választói mozgalom. A levélhez mellékelve elküldték az Együtt 2014 elvi, erkölcsi alapvetéseit tartalmazó dokumentumot. Az iromány szerint a mozgalom szükségesnek tartja, hogy „az új korszak alkotmányos kultúráját” népszavazás erősítse meg.

Ismert: az LMP politikusa, Schiffer András álbaloldalinak tartja a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 szövetséget. Az ökopárt korábbi frakcióvezetője elmondta a Hír TV-ben, érzi a nyomást arra, hogy pártját besöpörjék a szövetségbe, az LMP azonban ellenáll. A zöldek parlamenti csoportjának vezetője, Jávor Benedek azonban úgy beszélt a kérdésről, hogy az LMP-nek el kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés lehetőségeiről. Minderre Mile Lajos frakcióvezető-helyettes úgy reagált: felelőtlenségnek tartja, hogy Jávor a párt kongresszusa előtt nyilatkozott az ügyben. Mile szerint az is káros, ha a kongresszust megelőzően pártjukból bárki tárgyalásokat kezd bármilyen összefogásról.

Kovács András

2012. november 16., péntek

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: