Éljen Szálasi? Éljen Rákosi?

A felelőtlen kijelentések nagymestere, Horváth (díjmentes BKV) Csaba újra nagyot mondott. Megállapítása nem csak a történelemtudás gyökeres hiányosságaira mutatott rá, de egy torz magyar baloldali gondolkodásmódra is.

Az MSZP alelnökének kijelentése rendkívül felelőtlen. Remélhetőleg saját pártjának többsége sem ért vele egyet, bár bocsánatkérésre vagy bármilyen komolyabb következményre túlzott optimizmus lenne számítani, hiszen a szocialista párt nem ebben az erkölcsi összefüggésrendszerben szocializálódott. Ugyanakkor jól jellemzi a baloldali kulturkampf „háború a végső kimerülésig” teóriájának primitív jellegét. Az hagyján, hogy a kommunistákat felmentené, mit is várnánk tőle? De ráadásul még Szálasit is képes volt kihagyni… További szempont Horváth Csabának, hogy Tisza már nem is élt a népköztársaság kikiáltásakor… És mégis hogyan kerül ide Horthy István? (Ezt az mszp.hu-n lévő leírás már jótékonyan elfeledi, még ha a videón ott is van.)

 

 

 

 

Az első (nép)köztársaság, de a Horthy Miklós fémjelezte időszak megítélése nem véletlenül nem egységes, mindkettő kapcsán sok feldolgozandó van még hátra. Ugyanakkor arról nem szabad megfeledkezni, hogy egy sor ellenzéki lap (Népszava, Szocializmus) működhetett egészen a náci megszállásig. Mindez a másik oldalról a kommunista hatalomátvétel után teljességgel elképzelhetetlen lett volna.

Számomra kérdés, hogy Tisza vajon miért érdemelte ki Horváth Csaba figyelmét? És milyen perverz módon számít ő a demokrácia ellenségének inkább, mint Kun Béla, Rákosi, Kádár vagy Biszku? Horváth Csaba elképesztő mélységekbe süllyedt. Még Gyurcsány Ferenc is eljutott odáig, hogy elég kínosan néz ki egyszerre Nagy Imrét és Kádár Jánost is tisztelni egy párton belül. Halkan merem megkérdezni, hogy ez a kijelentés nem veti-e fel bűncselekmény gyanúját, mint a nemzetiszocialista és kommunista bűnök nyilvános tagadása?

Az MSZP képtelen szembenézni a magyar történelemmel. Folyamatosan elvárja, hogy a jobboldal kitől, mitől, mikor és hol határolódjon el, ugyanakkor amikor baloldali bűnösökről van szó, nem tud mit mondani. Elvárja a XXI. századi demokratikus értékeket száz-százötven évvel ezelőtt élt emberektől, de a huszadik század közepén garázdálkodó baloldali tömeggyilkosok felett jótékonyan elsiklik. Hogy is van ez, kérem?

Az MSZP és holdudvarának érvrendszere mindent az orbáni diktatúra értelmezéséhez vezet vissza. Ez azonban már alapvető funkcionális hibákhoz is vezet egyes gyengébb képességű politikusoknál. Az értelmes diskurzus lehetősége teljesen kizárt, a totális háború színvonala pedig remélhetőleg ezzel már végre elérte mélypontját.

Végezetül emlékezzünk meg egy klasszikusról. Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője e szédületes kis produkcióban előzőleg azt fejtegette, hogy a demokráciához több Victor Ponta és kevesebb Angela Merkel kell.

Valóban ezek a megnyilvánulások az MSZP demokráciaértelmezésének alapjai?

 

 

Nézőpontok

Veisz Márton

2012. november 16., péntek

mno

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: