Az adósság a Gyurcsány-Bajnai-korszak következménye

Az önkormányzatok eladósodásának oka a napnál is világosabb, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok költségvetési politikája sodorta őket abba a csapdába, amelyből a jelenlegi kormány segít kiszabadulni – írja közleményében Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Elég csak a számokat nézni: 2002-ben az önkormányzati rendszer eladósodottsága 300 milliárd forint alatt volt, míg ugyanez 2010-ben már 1200 milliárd forint feletti összeget tett ki. A kettő közötti mintegy 1000 milliárdnyi adósság a Gyurcsány-Bajnai-korszak politikájának következménye, hiszen az önkormányzatoktól folyamatosan forrásokat vontak el, miközben 2006 után egyre több hatáskört, és ezzel együtt feladatot kaptak az államtól a helyhatóságok. Több mint kétszázhatvan ellátandó feladathoz mindössze hathoz társult részleges állami finanszírozás.

 

Képletesen szólva: Gyurcsány és Bajnai mint atlétaedzők arra utasították sportolóikat, az önkormányzatokat, hogy fussanak minden nap többet, miközben egyenek minden nap kevesebbet. Vona Gábor mai sajtótájékoztatóján gyakorlatilag azt kérte számon, miért futnak lassabban ezek az önkormányzatok. A Jobbiknak azt javasoljuk, hogy ne a vizsgálóbizottságon, hanem megválasztott önkormányzati képviselőiken keresztül tájékozódjanak az egyes önkormányzatok esetében kialakult adósságok okairól, hiszen nincs két egyforma bicikliút vagy iskola, minden település más és más. Hasznosabb, ha helyi képviselőikre bízzák az adott falu vagy város helyzetének felderítését, akik vizsgálóbizottsági üléseken ugyan nem vesznek részt, ám jól ismerhetik lakóhelyük sajátosságait.

(Fidesz-frakció)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: