Gyurcsány: Bajnai magányos és nincs mozgástere

KA
Forrás: MNO
2012. november 12., hétfő 21:45
Bajnai Gordon nagyon magányos lesz, a mögötte állók liberális ellenzékének fog látszani, folyamatosan balra kényszerül majd kompromisszumokat kötni – elemezte a kialakult helyzetet Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Klubrádió műsorában.

Gyurcsány Ferenc a Klubrádió Szabad sáv című műsorának vendége volt, ahol úgy vélte, nagyon erősen kezdett az Együtt 2014 mozgalom. Elmondása szerint egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen az ország szempontjából nagyon jó, amit a közvélemény-kutatási adatok mutatnak, viszont a mozgalom elvitte a DK potenciális szavazóinak felét.

 

Bajnai a fojtogatásról szónokolt az embereknek


Gyurcsány kifejtette, két elvi vitájuk volt a Milla mozgalommal, de mindkettő megoldódott. Az egyik az volt, hogy civil szerveződésként a Milla és körei akár többet is árthattak volna, mint amennyit használnak, mert levezetik az emberekben felgyülemlett feszültséget, miközben tényleges változást nem hoznak. A szervezetté alakulással azonban ez megváltozott.

Gyurcsány hétfőn a Magyarországra akkreditált diplomatáknak és itt dolgozó külföldi újságíróknak mondta el a választási regisztrációval kapcsolatos problémáit.

 

 

 

Ettől nem tart

A másik ellentétes pontjuk az volt, hogy a Millánál egy kalap alá vették az elmúlt 22 évet, márpedig az első 20 és a második 2 közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, de Bajnai beszédével ez is megváltozott. Hozzátette, a mai helyzetben alig-alig lehetne olyat kérni, amit ne tennének meg azért, hogy 2014-ben újra egy demokratikus erő számára nyíljon meg az út.

Gyurcsány nem tart attól, hogy személye és Bajnai Gordon folytonos együtt emlegetése eltántorítaná az embereket az Együtt 2014-től. Kifejtette: a Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai számára két fontos elem van, hogy antikommunisták és „antigyurcsányisták”, számukra ez két fontos kötőanyag, az ezen kívüli világ számára azonban nem ez számít, hanem a kormányzás minősége a fontos. A DK elnöke nem tart tehát attól, hogy a személyével el lehet téríteni Bajnai mellől a potenciális szavazókat.

Nincs mozgástere

A volt kormányfő kitért arra is, hogy október 23-a előtt voltak félelmeik, miszerint Bajnai a Milla álláspontját fogja-e hangoztatni a színpadon, vagy korrigál azokon. Ha az ott elhangzottakból indul ki, akkor az elvi akadályok elhárultak az együttműködés elől, de közbevetésre elismerte, nem teljesen biztos abban, hogy a Milla és Bajnai álláspontja tökéletesen megegyezik.

Gyurcsány szerint a most alakuló formációnak Bajnai nem a közepén, hanem a szabadelvű szélén található, így pedig nincs elég mozgástere. Nagyon magányos lesz, a mögötte állók liberális ellenzékének fog látszani, folyamatosan balra kényszerül majd kompromisszumokat kötni. Ha sikeres akar lenni, akkor kell oda még egy erős balközép erő, Gyurcsány szerint ez lehetne a DK.

Bajnai Gordon az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) október 23-i tüntetésén jelentette be az Együtt 2014 választói mozgalom megalakítását, amely alakulat az ökopárt országgyűlési képviselője, Schiffer András szerint teljesen álbaloldali. A politikus esélyt lát arra, hogy az LMP-t besöpörjék az újonnan alakult kezdeményezés szőnyege alá, azonban ők minden erejükkel azon lesznek, hogy ez ne történhessen meg. Jávor Benedek, a párt frakcióvezetője ugyanakkor nem tudja le ennyivel, véleménye szerint felelőtlenség lenne, ha az LMP nem vizsgálná meg az együttműködés lehetőségét az Együtt 2014 mozgalommal. Bár azt az egyik kereskedelmi csatornának adott interjúja előtt már elismerte: az LMP számára Bajnai Gordon „megjelenése” nem problémamentes.Október 26-án aztán hivatalossá vált, hogy kik állnak Bajnai Gordon mögött a Haza és Haladás Egyesület megalapításában. Leginkább a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokhoz közeli szereplők vannak a listán – írtuk meg korábban.

Összefogás helyett nyilatkozatháborúba torkollott Bajnai Gordon új szervezete, az Együtt 2014 színre lépése – írta a pénteki Magyar Nemzet. Az MSZP és az LMP is kizárólag programalapon lenne hajlandó egy esetleges együttműködésre, ám a szereplők ideológiai különbségei miatt nem látható, hogy ez a gyakorlatban miként kivitelezhető. Kuncze Gábor viszont csütörtökön bejelentette, a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) csatlakozik a kezdeményezéshez.

Gyurcsány és Bajnai nem ismeretlenek a nemzetközi pénzügyi körök előtt – mondta el a Lánchíd Rádiónak Luca Volonte. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének néppárti frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány által használt válságkezelő módszerek meglehetősen jó eredményekre vezettek.

Túl korán jött Bajnai Gordon kezdeményezése, a mozgalom szétszakadhat, mielőtt bármit tenne – így látják az Együtt 2014 sorsát az amerikai üzleti-politikai napilap, a The Wall Street Journal európai kiadása által idézettek.

A Fidesz szerint nagy lehet a pánik a baloldal, „a Gyurcsány–Bajnai-féle szövetség” háza táján, ha már most, másfél évvel a parlamenti választás előtt lejárató kampányba kezdenek – mondta Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője a Societas egyik kiadványával kapcsolatban.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) arcpirítónak tartja, hogy Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Egyesület alelnöke becsmérelte szervezetüket. Csizmadia László és Fricz Tamás CÖF-alapítók és szóvivők november 10-i közleményükben megkérdőjelezik Szigetvári Viktor hitelességét, „aki Gyurcsány Ferenccel együtt 2006-ban félrevezette és becsapta a választókat”.

Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: