Brutális előnyben a Fidesz, a szocik eltűnnek az erdőben

A Fideszt választaná a biztos szavazók közel 40 százaléka, a szocialisták eltűnni látszanak az erdőben, míg az Együtt 2014 erősödik: ők jelentik jelenleg a legnagyobb ellenzéki erőt a kormánypárttal szemben. Felmérést közölt a Medián.

A HVG számára készített felmérés alapján az új csoportosulás megjelenése felbolygatta a pártok erőviszonyait. Ha csak az eddig is csatasorban álló pártokra lehetne szavazni, az október végi pártpreferenciák nem sokban térnének el a szeptemberiektől.

Összefogás helyett nyilatkozatháborúba torkollott Bajnai Gordon új szervezete, az Együtt 2014 színre lépése – írta a pénteki Magyar Nemzet. Az MSZP és az LMP is kizárólag programalapon lenne hajlandó egy esetleges együttműködésre, ám a szereplők ideológiai különbségei miatt nem látható, hogy ez a gyakorlatban miként kivitelezhető. Kuncze Gábor viszont csütörtökön bejelentette, a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) csatlakozik a kezdeményezéshez.

Bajnai Gordon az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) október 23-ai tüntetésén elmondott beszédében az új politikai közép létrejötteként beszélt az Együtt 2014 választói mozgalom megalakításáról. Azt mondta, céljuk a változást akarók egységének megteremtése, nem alakulnak párttá, de tudják, hogy a szövetségben szükségük lesz demokratikus pártokra és politikusokra is.

Hivatalossá vált, hogy kikkel alapította Bajnai Gordon az Együtt 2014 Mozgalomhoz frissen csatlakozott Haza és Haladás Egyesületet. Leginkább a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokhoz közeli szereplők vannak a listán.

Gyurcsány és Bajnai nem ismeretlenek a nemzetközi pénzügyi körök előtt – mondta el a Lánchíd Rádiónak Luca Volonte. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének néppárti frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány által használt válságkezelő módszerek meglehetősen jó eredményekre vezettek.

Túl korán jött Bajnai Gordon kezdeményezése, a mozgalom szétszakadhat, mielőtt bármit tenne – így látják az Együtt 2014 sorsát az amerikai üzleti-politikai napilap, a The Wall Street Journal európai kiadása által idézettek.

Ha viszont a szavazócédulára felkerül az Együtt 2014 is, Bajnai Gordonék szervezete a teljes választókorú népesség 14 százalékának támogatására számíthat, ami a választani tudó biztos szavazók között 22 százaléknyi voksot jelent. Ezzel a Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott Együtt 2014 a legerősebb szervezet az ellenzéki oldalon.

A Medián kutatása szerint a Fidesz 38, az Együtt 2014 22, a Jobbik 16, az MSZP 15, az LMP 4, a Demokratikus Koalíció (DK) 3 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók között. Az összes megkérdezett közül a Fideszt 22, az Együtt 2014-et pedig 14 százalék választaná, a Jobbik és az MSZP támogatottsága 10-10 százalék, az LMP 3, míg a DK 1 százalékra számíthat.

Az új ellenzéki formáció támogatóinak több mint négytizede eredetileg az MSZP-t választotta volna, 36 százalékuk viszont ezt megelőzően egyik pártot sem támogatta. Az álbaloldali választói mozgalom létrejöttéről a megkérdezettek 61 százaléka értesült, a teljes szavazókorú népesség 53 százaléka azt is tudta, hogy a mozgalmat Bajnai Gordon volt kormányfő neve fémjelzi.

A korábbi miniszterelnök a politikusok népszerűségi listáján is második, csak Áder János köztársasági elnök előzi meg. Az államfő tetszési indexe 43, Bajnai Gordoné 41 százalék. Az október utolsó hetében készült felmérés alapján a szavazókorú népesség 37 százalékának nincs pártja, és a megkérdezettek mindössze 40 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt venne a választáson.

A Medián mellett az mno.hu vizsgálta az Ipsos kimutatását is, amely szerint a Fidesz és a szocialisták is belehúztak októberben: eredményeik alapján a biztos szavazók körében a cég szerint a Fidesz 41, az MSZP 33 százalékot ér el, a Jobbik 15 százalékon áll, az LMP 6, a DK 4 százalékos.

 

Bajnai visszatért – az Együtt 2014 színeiben

 

Bajnai visszatért – az Együtt 2014 színeiben

A Tárki adatai szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 38-ról 40 százalékra, az MSZP-é pedig 24-ről 28 százalékra nőtt. Érdekes a DK eredménye, a Gyurcsány-párt szeptemberi 8 százaléka – az éhségsztrájk ellenére – októberre kettőre olvadt. A Jobbik 20 százalékon áll ebben a kategóriában, míg az LMP 6-on.

A Századvég 2012. október végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint pedig a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 40, a szocialisták 29 százalékon állnak, 19 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A DK ebben a dimenzióban 3 százalékon áll. A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében a Fidesz–KDNP 36, az MSZP 12, a Jobbik 11, míg a Bajnai Gordon által alapított egyesület 5 százalékon áll.

Minimum 25 évre biztosítaná be magát Bajnai

A kormány- és rezsimváltáshoz 2,5-3 millió szavazatra van szükség – mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke a Budaörsi Közéleti Klub szerdai rendezvényén. A volt kormányfő szerint az MSZP, amelynek jelenleg körülbelül 1 millió 200 ezer szavazója van, szintén döntő szerepet fog játszani abban, hogy leváltsák a kormányt, de önmagában valószínűleg nem lesz elég a kormány- és a rezsimváltáshoz. Bajnai szerint sokféle irányzat összefogására lenne szükség, és legalább 25 évre meg kellene állapodni a haladás irányában. Olyanokat is meg kell nyerni, aki nem szavaznának az MSZP-re, így a mérsékelt jobboldaliakra is szükség van – fogalmazott. A volt kormányfő egy fontos szereplő szeretne lenni abban a körben, amely „olyan ellenzéki alternatívát épít, amely képes leváltani ezt a nagyon kártékonyan működő kormányzatot és ezt az országot megbénító rezsimet”. Egy esetleges későbbi kormányzati szerepvállalásról azt mondta, hogy „aki most személyi kérdésekről beszél, az azt akarja, hogy ne legyen ellenzéki összefogás”.

 

 

NT
Forrás: MTI,MNO
2012. november 07., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: