A Professzorok Batthyány Köre is kiállt Jeszenszky Géza mellett

A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a Jeszenszky Gézát ért támadások ellen, amelyek szerintük a félreértés, az ideológiai vakság, a tájékozatlanság és a szimpla rosszindulat keverékéből vannak összegyúrva.

 

A Professzorok Batthyány Körének elnöksége közleményében azt írta: az oslói nagykövet mindössze annyit tett, hogy felhívta a figyelmet a „cigányság körében az átlagosnál gyakoribb rokonházasságok káros következményeinek egyikére: a szellemi fejlődés sérülésére”. A Professzorok Batthyány Köre szerint a magyarországi cigányság körében is dokumentált mind a rokonházasságok nagyobb aránya, mind pedig az, hogy ennek egészségügyi kockázatai vannak, amelynek „árát mindenki fizeti a társadalombiztosításon keresztül”. Mint írták: mindamellett, hogy „a magyar cigányság valóban halmozottan hátrányos helyzetű, és a tárgyalt genetikai körülmény ennek csak egy szegmentuma. Minden téren segítenünk és cselekednünk kell.” A Professzorok Batthyány Köre ezért külön örül a magyar EU-elnökség alatt elfogadott romastratégiának.

 

Kiálltak Jeszenszky mellett

Az oslói Holokauszt és Vallási Kisebbségek Központja igazgatójához, illetve a magyar külügyminiszter kabinetfőnökéhez intézett levélben állt ki Jeszenszky Géza oslói nagykövet mellett Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem emeritus professora.

Vitatott mondat

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Ismét teljes fegyverzetben menetelnek a politikai korrektség képmutató katonái. A célpont és az áldozat ezúttal Jeszenszky Géza, hazánk oslói nagykövete.” – a Magyar Nemzet vezércikke.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció múlt kedden lemondásra szólította fel Jeszenszky Gézát, illetve a diplomata visszahívását kérte. A BCE október 30-án azt közölte: az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától.

Jeszenszky Géza az ATV Egyenes beszéd című műsorának ugyancsak múlt kedden azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el.

Jeszenszky mindig is támogatta a kisebbségek jogait

Az oslói nagykövet a Hír TV Rájátszás cím műsorának azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Jeszenszky Géza november 5-i, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

 

 

KG
MNO, MTI
2012. november 08., csütörtök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: