Orbán: Az erkölcsi megújulás első lépése volt a Fidesz győzelme

A Fidesz 2010-ben aratott földcsuszamlásszerű választási győzelme az erkölcsi megújulás felé tett első nagy lépés volt – mondta a The Irish Timesnak Orbán Viktor.

A magyar kormányfő, aki Enda Kenny ír miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatása előtt válaszolt írásban a tekintélyes konzervatív ír napilap kérdéseire, kijelentette, hogy a választási győzelem „egyértelmű üzenet volt: azt a feladatot kaptuk, hogy átszervezzük az országot”.

Enda Kenny rokonszenvére lelhet Orbán Viktor

A lap tudósítója, Daniel McLaughlin az interjút ismertető, budapesti keltezésű szerdai cikkben azt írta, hogy Orbán Viktor „robusztus módon védelmére kelt vitatott kormányzásának”, és élesen bírálta az Európai Uniót. McLaughlin szerint Enda Kenny részéről rokonszenvre lelhet, hogy Orbán Viktor az egyszerű magyarok védelmezőjeként festette le kormányát „a kapitalizmus mohó túlkapásaival” szemben. Az ír miniszterelnök ugyanis éppen a hazájának juttatott 64 milliárd eurós banki segélyprogram terheinek enyhítésére igyekszik rávenni az EU-t.

Gyakorlatilag túszul ejtette az Orbán-kormány az Európai Bizottságot, mivel ha elfogadják a 2013-ra szóló három százalék alatti hiánycélt, akkor Brüsszel lényegesen kisebb befolyást gyakorolhat a hazai gazdaságpolitikára.

Ugyanakkor Orbán Viktor kijelentései, amelyekben Brüsszelt ostorozza a Magyarországgal szembeni méltánytalan bánásmódért, és azért, mert az EU „megadja magát a technokráciának, az elitizmusnak és a bürokráciának”, ízelítőt adhat Kennynek abból a retorikából, amelyet Budapest részéről várhat a jövő évi soros ír EU-elnökség idején – áll a The Irish Times szerdai írásában.

 

A tudósító ismertetése szerint Orbán Viktor igazságtalannak minősítette az őt érő uniós bírálatokat, és azt, hogy nem kapott elismerést az államháztartási hiány és az államadósság csökkentéséért, valamint az adósságpiaci hozzáférés megőrzéséért. „Úgy érezzük, hogy egyes EU-intézmények igazságtalanul viselkednek Magyarországgal szemben. A Magyarországot érő bírálatok elsődleges oka az, hogy abban az országban, amelyben a piaci szereplők az elmúlt húsz évben visszaéltek domináns helyzetükkel és aránytalanul sok pénzt vettek ki az átlagpolgár zsebéből, a magyar kormány most határozottan kiáll a magyar emberek érdekeiért. Ez nem mindenkinek tetszik” – idézi Orbán Viktort az ír lap.

Orbán „a régi vágású Európa konzervatív értékeit” vallja

A kormány bízik benne, hogy még az idén folytatódhatnak a hiteltárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal – mondta Varga Mihály kedden.

A tudósítás szerint a kormányfő kijelentette: ő és szövetségesei erőteljesen hisznek egy olyan határozottabb kormányzási formában, amely érvényesíti a nemzeti érdekeket. „Az EU és az IMF esetében csak azt kérjük, hogy mi is ugyanabban a méltányos és egyenlő bánásmódban részesüljünk, amelyet más országok élveznek” – jelentette ki Orbán Viktor.

A The Irish Times szerdai beszámolója szerint a magyar miniszterelnök közölte, hogy ő „a régi vágású Európa konzervatív értékeit” vallja, és annak a ténynek az elfogadására sürgette az EU-t, hogy „a magyarok így, ezeknek az értékeknek megfelelően szeretnének élni”.

TK
Forrás: MTI, MNO
2012. november 07., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: