Obama győzött, Romney befejezte

Visszatért a Kongresszusba a Kennedy-dinasztia
Céltudatosabban és ihletettebben térek vissza a Fehér Házba – jelentette ki szerdán Chicagóban több ezer támogatója előtt mondott beszédében Barack Obama.
Barack Obama és alelnöke, Joe Biden a feleségeikkel

Az elnököt, feleségét, Michelle Obamát és két lányukat, Sashát és Maliát mennydörgő tapssal üdvözölték a jelenlévők.

Huszonöt perces gyújtó hangú beszédében az újraválasztott amerikai elnök hangsúlyozta: az amerikai nép “összekapja magát”, és győzedelmeskedik a nehéz gazdasági időkben. “A java még hátravan” – tette hozzá.
“Minden nehézség ellenére a legtöbben közülünk osztoznak az Amerika jövőjével kapcsolatos reményekben” – jelentette ki. “Erre kell haladnunk. Előre!” – mondta egyik híres kampányszlogenjét ismételve.
Barack Obama hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot. Kijelentette: találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.Barack Obama közölte: együtt akar működni mind a Demokrata, mind a Republikánus párt vezetőivel a deficit csökkentésében, az adótörvények és a bevándorlási reformok kidolgozásában. Kijelentette: dolgozni fog azon is, hogy megszabadítsa Amerikát a kőolajfüggőségtől.

 
A hivatalban lévő elnök a jelenlegi állás szerint legalább 303 elektori szavazatot nyert el, így biztosan legyőzte republikánus ellenfelét. Floridában továbbra is függőben van az eredmény.

A republikánus párt elnökjelöltje közölte, hogy felhívta Barack Obamát, és gratulált neki az újraválasztásához. A volt massachusettsi kormányzó immár másodszor vágott neki sikertelenül az elnökválasztásnak. A mostani vereség után Romney politikai pályafutása véget ért, legalábbis országos szinten, míg alelnökjelöltje Paul Ryan számára nagy távlatok nyílnak meg az amerikai politikában. “Ez a nagy kihívások ideje Amerika számára, és imádkozom azért, hogy az elnök sikeres legyen nemzetünk irányításában” – mondta Romney egybegyűlt hívei előtt. Felszólította Obamát, hogy a múltbeli vitákat félretéve dolgozzanak együtt az országért. “Úgy szerettem volna, hogy beváltsam a reményeiteket, hogy egy másik irányban vezessem az országot, de a nemzet más vezetőt választott” – hangoztatta beszédében Romney. “A választások befejeződtek, de elveink kiállták a próbát” – mondta a politikus. Hangsúlyozta, hogy alelnökjelöltje, Paul Ryan előtt nagy jövő előtt áll. Nem feledkezett meg arról, hogy köszönetet mondjon feleségének, Ann-nek, aki – mint mondta – “gyönyörű first lady lett volna”.

 

Visszatért a kongresszusba a Kennedy-dinasztia

Joseph Kennedyt, a meggyilkolt Robert F. Kennedy szenátor unokáját megválasztották kedden az amerikai képviselőház tagjának, és ezzel az Egyesült Államok leghíresebb politikai dinasztiája visszatért a kongresszusba – jelentették amerikai médiumok.

A 2009-ben betegségben elhunyt Ted Kennedy fia, Patrick Kennedy 2010-ben bejelentette, hogy nem jelölteti magát országos képviselőnek, ami azt jelentette, hogy – több mint hatvan évi folyamatos jelenlét után – a Kennedy-klánnak már egyetlen tagja sincs bent az amerikai törvényhozásban.

A 32 éves Joseph Kennedy Massachusetts állam egyik körzetében jelöltette magát kongresszusi képviselőnek. Győzelméről értesülvén a Boston Globe című lapnak nyilatkozva azt mondta: alig várja, hogy munkába állhasson.

Joseph Kennedy a nyugállományba vonuló, demokrata párti Frank Barney képviselői helyét nyerte el. A szeptemberi pártbeli előválasztáson két, nála kevésbé ismert jelöltet győzött le, a keddi választásokon pedig Sean Bielat volt az ellenfele a Republikánus Pártból. A szavazatok 80 százalékának összeszámlálása után a voksok 62 százaléka volt Kennedyé, 36 pedig Bielaté. Az a körzet, amelyben indult, szilárdan demokrata párti, legutóbb 1944-ben választottak meg ott republikánust.

Az ifjú képviselő a Harvard egyetemen szerzett diplomát, és eddigi karrierjének legjelentősebb állomása a massachusettsi ügyész helyettesének tisztsége volt. Az interneten közzétett hitvallásában egyebek között azt írta: kiáll a homoszexuálisok házasodási joga mellett. Kampánystábja ugyanabban a bostoni szállóban várta a választási eredményeket kedd este, ahol ő júliusban házasságot kötött egy férfival.

A Kennedy-család kongresszusi visszatérését vegyesen fogadták a Twitter közösségi médiában: volt, aki üdvözölte a dinasztia visszatérését a hatalomba, és volt, aki csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az emberek „bárkit megválasztanak, akit Kennedynek hívnak”.

MH-összeállítás
– 2012. november 7., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: