Különleges felügyelet alá kerül Fukusima

Különleges felügyeletet megkövetelő létesítménynek minősítette atavaly márciusban balesetet szenvedett Fukusima–1 erőművet a nemrég felállított japán atomenergiai szabályozó hatóság szerdán, miközben az erőművet birtokló Tepco vállalat állami segítséget kért a becslései szerint tízezer milliárd jenbe (csaknem százmilliárd euróba) kerülő sugármentesítéshez.

A cég korábban ötezer milliárd jenre taksálta a fukusimai atombaleset következtében keletkezett kár helyreállításának költségét, szerdán közzétett jelenése szerint azonban a teljes sugármentesítés ennek kétszeresébe kerülhet. Japán sajtóértesülések szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő cég – Ázsia legnagyobb magánkézben lévő közszolgáltatója – a kormányzat segítségét kérte a sugármentesítés finanszírozásához, mivel önmaga nem tudja kitermelni a szükséges pénzt.

 

Egyszer már megmentették a Tepcót

A Tepco az idei üzleti év első felében 299 milliárd jenes veszteséget szenvedett el, részben a fukusimai munka költségei, részben pedig amiatt, hogy további atomerőműveinek leállítása következtében jelentősen megemelkedtek költségei. A mintegy 45 millió embert árammal ellátó vállalat ugyanis fosszilis energiahordozók importjával volt kénytelen helyettesíteni kiesett nukleáris kapacitásait. Tavasszal a japán állam ezer milliárd jenes tőkeinjekcióért cserébe 50,11 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, hogy megmentse a csődtől.

A cég azt reméli, hogy erőműveinek újraindításával jövő tavaszra újra nyereségessé válhat. Ez azonban az atomenergia-ellenes japán közhangulat és az új atomenergiai szabályozó testület szigora miatt egyelőre kétséges. Jelenleg mindössze két atomreaktor üzemel Japánban az ötven működőképes egységből. A Tepco júliusban 8,47 százalékos energiaár-emeléssel próbálta enyhíteni veszteségeit, és a cég szerint külső segítség nélkül további hasonló lépésekre lesz szükség. Ugyanakkor a további áremeléseket a közvélemény és a kormány is elutasítja.

Fukusima: újabb követelmények

Ezzel párhuzamosan a japán atomenergiai szabályozó hatóság szerdán újabb követelményeket támasztott a céggel szemben a Fukusima–1 erőmű biztonságos – vélhetőleg évtizedekig tartó – leszerelésére vonatkozóan. A cégnek december 7-én kell jelentést tennie a hatóság előtt, amely az erőmű különleges felügyeletet megkövetelő létesítménnyé nyilvánításával a jövőben aktívabb szerepet akar játszani a fukusimai helyzet ellenőrzésében és irányításában.

Forrás: MTI
2012. november 07., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: