Amerikai magyar értelmiségiek kiálltak Jeszenszky mellett

Amerikai magyar értelmiségiek az MTI washingtoni irodájához eljuttatott nyilatkozatban álltak ki Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet mellett, megalapozatlannak nevezve a rasszizmus vele szemben egy korábbi, a romákkal kapcsolatos egyetemi jegyzete miatt hangoztatott vádját.

 

 

 

Az aláírók – köztük ifjabb Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHC) elnöke, Bagdy Zoltán társelnök, valamint Charles Fenyvesi író, újságíró – emlékeztettek arra, hogy régóta ismerik Jeszenszky Gézát, aki sem nyilvános állásfoglalásaiban, sem a magánbeszélgetések során soha nem fogalmazott meg semmifajta fajüldöző nézetet. Ellenkezőleg, olyan professzorként és köztisztviselőként ismerték meg őt, aki a diszkriminációtól való mentességet és a sokszínűséget a demokrácia elengedhetetlen alkotórészének tekinti.

Emlékeztettek arra is, hogy az egykori külügyminiszter – aki korábban Magyarország washingtoni nagykövete volt – történelmi témájú megszólalásaiban mindig törekedett arra, hogy bemutassa azoknak a magyar és amerikai nemzeti hősöknek a nézeteit, akik elítélték a rasszizmus formáit.

A nyilatkozat aláírói felhívták a figyelmet arra, hogy Jeszenszky Géza hosszú éveken át ápolta a népirtó rezsimmel szembeszálló Raoul Wallenberg svéd diplomata emlékét. Nagykövetként több programot kezdeményezett, hogy Wallenbergre, mint az emberi jogok rendíthetetlen védelmezőjére emlékezzenek – írták.

Az aláírók kiemelték Jeszenszky Géza határozott kiállását a kisebbségek jogainak védelmében. Ennek kapcsán úgy értékelték: az a szándéka, hogy felhívja a figyelmet a rokonok egymás közötti házasságának a romák körében fennálló gyakorlatára – ami beteg gyerekek születéséhez vezethet -, csakis olyan kísérletnek tekinthető, amelynek célja figyelmeztetni a zárt közösségekben tapasztalható társadalmi kockázatokra.

Az MTI irodájához helyi idő szerint csütörtök este eljuttatott nyilatkozatot 18 amerikai magyar értelmiségi írta alá.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: