Újratervezés

 

Álláspont

 
 Vasárnap Tusnádfürdőn elhangzott az, amit az erdélyi magyar közélet, de legalábbis annak egy jelentős része már az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 2011 végi bejegyzése óta remél: az Orbán Viktor vezette magyar kormány stratégiai szövetségesének nevezte meg a Tőkés László védnöksége alatt létrejött friss politikai alakulatot.

Korábban, az ugyancsak a korábbi református püspök vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vonatkozásában, már hangzottak el hasonló tartalmú kijelentések, miután azonban az EMNT természeténél fogva mégiscsak civilszervezet, és a júniusban lezajlott romániai önkormányzati választásokon a Fidesz egyik része a Tőkésékkel – s így az orbáni nemzetpolitikával – számos alkalommal szembemenő Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) mellett, míg egy másik – kevésbé hangos – vonala az EMNP-t támogatva kampányolt, az ilyen módon előállt zavart valahogyan meg kellett szüntetni.

 

Ezért rendkívül fontosak Orbán Viktor mostani, a 23. bálványosi szabadegyetemen elhangzott kijelentései. Sőt az is számottevő, amiről egyáltalán nem beszélt. A miniszterelnök egyszer sem említette az MPP nevét, azt azonban kiemelte: „idegen pálya” számára, amikor különbséget kell, hogy tegyen határon túli magyar pártok között. „Amikor az RMDSZ-hez való viszonyomat kérdezik, akkor számomra nem egyértelmű, hogy mi is az RMDSZ: gondoljak annak elnökére, a neptunosokra vagy arra a nyolcvanszázalékos támogatásra, amit leadtak önök? Nekem tehát az RMDSZ ilyen értelemben nem egy önöktől független valami, hanem önök egy adott pillanatban kifejezett, politikai döntéséből létrejött és létező képződménye. Ezért ne kérjék soha a magyar miniszterelnöktől, hogy abba a politikai mezőbe helyezze viszonyát az erdélyi magyar politikai pártokhoz, ahogyan önök viszonyulnak az Erdélyben létező magyar politikai erőkhöz. Nekem az egységet kell valahogy létrehoznom, nem pedig egyik vagy másik szervezet mellett állni” – magyarázta Orbán, majd hozzátette, nem azért stratégiai szövetséges Tőkés Lászlóval és az EMNP-vel, mert szimpatizál velük, hanem azért, mert azt látja, hogy néhány „rendíthetetlen” nemzeti cél – például az autonómia – szövetséget hoz létre közöttük. „Kívánom a néppárt politikai sikerét, de nem óhajtok konfliktusba kerülni azzal a nyolcvanszázaléknyi magyarral, aki az RMDSZ-re szavazott” – mondta a kormányfő, megjegyezve: nem tudja viszont elfogadni az erkölcsi szempontok figyelmen kívül hagyását a nagyobbik magyar párt politikájában.

Tusványoson az EMNP vezetői részéről az elmúlt héten többször is elhangzott: ha az MPP őszi kongresszusán elsimulnak a személyi kérdések okozta hullámok, akkor megnyílik az út a két párt fúziója előtt, s a parlamenti választások előtt ebben az esetben csak a két alakulat képviselői kell, hogy egyeztessenek az együttműködésről.

Látható, hogy Orbán Viktor sem kívánja bagatellizálni az RMDSZ választóinak erejét s azt, hogy az erdélyi magyar voksolók többsége képtelen elszakadni sztereotípiáitól, amikor a szövetséget preferálja az RMDSZ számos megalkuvó bukaresti húzása ellenére. Ez utóbbiak az erkölcsi szempontok, amelyeken azonban a kormányfő sem kíván és nem akar túllépni. Mégis, a miniszterelnök is azt szeretné, hogy létrejöjjön Erdélyben az új egység, amely nélkül Romániában a magyarságnak nem lesz hatékony parlamenti érdekérvényesítő ereje. Az RMDSZ – magyar szocialista és szabad demokrata kapcsolatokból (is) táplálkozó – gőgösen fölényeskedő s a Fideszt mélységesen megvető első és második vonalas politikusaitól azonban nem várhatunk semmi biztatót az oly sürgető kiegyezés valószínűségét illetően. Az viszont árulkodó, hogy a szövetség politikai alelnöke és a fiatalabb nemzedékhez tartozó önkormányzati vezetői a kezdeti vonakodások ellenére megjelentek a tusnádfürdői táborban.

A hallgatóság és a miniszterelnök párbeszédét moderáló Németh Zsolt külügyi államtitkár összegző szavaiban a navigációs eszközök működésére utalva elmondta: mivel Európa, Közép-Európa és a határon túli magyarság új helyzetbe került, újratervezésre van szükség. Úgy vélte, Tusványos keretében Tőkés László és Orbán Viktor néhány navigáló műholdat azonosított.

Kérdés, hogy az erdélyi magyar érdekérvényesítésben utazók valóban letérnek-e eddigi rögös útjaikról, vagy valóban követik az említett műholdak új irányokat felkínáló jelzéseit. Ha így tesznek, remélhetőleg nem jól ismert opportunizmusuk vezérli majd döntésüket, hanem a nemzettársaink érdekei.

Kristály Lehel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: