London harmadszor olimpiai házigazda

Az Olimpiai Stadionban tartott pénteki, szombatba átnyúló ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a XXX. nyári ötkarikás játékok Londonban. A világ legnagyobb, négyévente sorra kerülő sporteseményét hivatalosan II. Erzsébet brit uralkodó nyitotta meg, a lángot pedig fiatal sportolók lobbantották fel.

 

A zsúfolásig megtelt, 80 ezer férőhelyes arénában a műsor nyitójelenetének kulisszái, egy tipikus angliai táj díszletei voltak láthatóak élő állatokkal, lovakkal, bárányokkal és libákkal, valamint korhű jelmezekbe öltözött szereplőkkel, közülük néhányan futballoztak, tollaslabdáztak és kriketteztek a réteken.

Helyi idő szerint 21 órakor a kivetítőkön vetített kisfilmmel megkezdődött a visszaszámlálás, majd a ceremónia kezdetét jelezve megszólalt a stadionban a két méter magas és három méter átmérőjű, 23 tonnás olimpiai harang, a világ legnagyobb felhangolt harangja, amely a játékok után is az Olimpiai Park egyik ékessége lesz. A haramgot Bradley Wiggins, a Tour de France friss brit bajnoka kondította meg.

A 27 millió fontos (csaknem tízmilliárd forintos) költségvetéssel összeállított, a Csoda szigetei címet viselő műsort – amelynek mottója: „ez mindenkinek szól” – Danny Boyle filmrendező, az ünnepség művészeti igazgatója rendezte. A 15 ezer fős szereplőgárda hónapokon keresztül összesen 284 próbán készült a péntek esti előadásra, amely 13 részből állt és Nagy-Britannia történelmének jelentős vívmányait bemutatva a helyi emberek kreativitását, termékeny szellemiségét és nagylelkűségét szimbolizálta. A gálaműsorban fellépett többek között Mike Oldfield, valamint a színész Kenneth Branagh és Rowan Atkinson (Mr. Bean) is, az előadás pedig William Shakespeare-től Harry Potteren és Mary Poppinson át a popzenéig bemutatta a brit kultúra sokszínűségét. A forgatókönyv az ígéreteknek megfelelően nem nélkülözte a humort sem, II. Erzsébetet például a palotából maga James Bond (Daniel Craig) vitte a stadionba helikopterrel, méghozzá úgy, hogy II. Erzsébet  a stadion fölött ejtőernyővel ugrott ki a gépből (trükk volt). A királynő egyébként életében először vállalt szerepet nem dokumentum jellegű filmben. Mr. Bean pedig, miután egyetlen hang pötyögtetésével részt vett a Londoni Szimfonikusok előadásában, egy klipben segédkezett felidézni az olimpiai játékokról szóló Tűzszekerek című film híres, tengerparti jelenetét.

A mintegy másfél órás, látványos és szórakoztató műsort követően a résztvevő 204 nemzet bevonulása csaknem ugyanennyi ideig tartott. A magyarok 84-ként érkeztek a stadionba, a küldöttség élén a zászlót a háromszoros ötkarikás bajnok vízilabdázó, Biros Péter vitte. A magyar csapat 157 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a brit fővárosba, vagy szombaton már verseny vár rájuk. A férfiak fekete nadrágot és fehér zakót, a nők kalotaszegi mintával díszített bordó kosztümöt viseltek. A megnyitón – száznál is több elnök, kormányfő és koronás fő között – Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is ott volt.

A sportolói bevonulást a hagyományokhoz híven az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, a sort pedig – óriási ováció közepette – a házigazda britek zárták.

Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere köszöntője után II. Erzsébet indította útjára a játékokat, ezzel a mondattal: „A londoni olimpiát megnyitom.” A királynő az első, aki két olimpiát nyithatott meg: az 1976-os montreali is az ő szavaival kezdődött hivatalosan. Ezután felvonták az ötkarikás zászlót és felhangzott az olimpiai himnusz – a ceremónia során szerephez jutott többek között Haile Gebrselassie, Daniel Barneboim és Muhammad Ali is. A sportolók nevében Sarah Stevenson brit tekvondós felesküdött a sportszerű és tiszta versenyzésre.

Azt, hogy ki lobbantja fel a lángot, amely a következő 16 napban a játékok szellemiségét szimbolizálva lobog majd az Olimpiai Stadionban, ezúttal is hétpecsétes titokként kezelték a házigazdák. Most ráadásul még azt sem lehetett előre látni, hogy hol lesz a láng helye a stadionon belül. A ceremónia csúcspontja aztán a következőképpen alakult: szakítva a hagyományokkal nem egy vagy két legendás sportoló, hanem a jövőt és a reménységet szimbolizálva hét fiatal, 16-19 éves brit versenyző közösen gyújtotta meg a lángot. Callum Airlie, Jordan Duckitt, Desirée Henry, Katie Kirk, Cameron MacRitchie, Aidan Reynolds és Adelle Tracey hét brit olimpiai bajnok hőstől, Lynn Davies távolugrótól, Duncan Goodhew úszótól, Kelly Holmes középtávfutótól, Mary Peters öttusázótól, Shirley Robertson vitorlázótól, Daley Thompson tízpróbázótól és Steve Redgrave evezőstő vette át a fáklyákat, majd közösen gyújtották meg az olimpiai lángot. A kandeláber a stadion játékterének közepén áll, és az induló országok létszámának megfelelően 204 rézsziromból áll össze.

A látványos tűzijátékkal és Sir Paul McCartney Hey Jude előadásával zárult nyitórendezvényt a szervezők becslése szerint világszerte több mint egymilliárd tévénéző követte figyelemmel.

A szombati első versenynap után a londoni olimpia augusztus 12-ig tart, a seregszemlén közel 10 500 sportoló indul és 302 számban osztanak érmeket.

London – 1908 és 1948 után – rekordot döntött: harmadszor olimpiai házigazda.

(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: