Kellemetlen kérdésekre kell felelnie Szegedinek

Hazugnak nevezte, egyúttal lemondásra szólította fel Novák Előd, a Jobbik alelnöke Szegedi Csanádot, a párt EP-képviselőjét és Borsod megyei elnökét. Novák kirohanását az váltotta ki, hogy miután kiderült Szegedi zsidó származása, az ügyet kirobbantó Ambrus Zoltán egy 2010-ben fölvett hangfelvételt hozott nyilvánosságra. Eszerint a politikus uniós állással, pályázati pénzzel kecsegtette a származási papírokkal fenyegető Ambrust. Az ügyet hamarosan az elnökség tárgyalja, a pártban többen is lemondatnák Szegedit.

Ide kattintva olvashatja a teljes cikket

Novák Előd: Szegedi Csanád hazudott Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Az EP-képviselő a származása miatt magyarázkodhat a jobbik elnöksége előtt

Szegedi CsanádLemondásra szólította fel Novák Előd, a Jobbik alelnöke Szegedi Csanádot, a párt EP-képviselőjét és Borsod megyei elnökét keddi, késő esti Facebook-bejegyzésében. „Csanád végighazudta az elmúlt másfél-két évet. Legalább 2010 óta tudja a származását, ekkor ugyanis konkrétumokkal szembesítette őt Ambrus Zoltán egy hangfelvétel szerint. Csanád nem lepődött meg, nem utasította vissza a »rágalmat«, ahogy az egy magunkfajta radikális politikustól elvárható” – írta Novák, hozzátéve, ha Szegedi nem mond le önként, akkor a Jobbik országos elnökségén a sor, hogy megmutassa, „különbek vagyunk-e ilyen téren a többi pártnál”.

Novák Előd éles támadását az váltotta ki, hogy miután kiderült Szegedi félig zsidó származása, az ügyet kirobbantó Ambrus Zoltán egy olyan, 2010-ben készült hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely szerint a politikus uniós állással, pályázati pénzzel kecsegteti őt, ha nem jut el a médiáig az információ.

Szegedi Csanád tegnap ugyancsak a Facebookon válaszolt Novák levelére, amelyben visszautasította a vádakat. Írásában igen hosszasan magyarázkodik az EP-képviselő. Hangsúlyozza, Ambrusék felcserélhették a hanganyag megvágásánál a beszélgetésen elhangzottak sorrendjét – vagyis a támogatás felajánlását és a zsidó származást –, így két, szorosan össze nem tartozó témát kötöttek össze. „Ezért nem tartom ezt a felvételt eredetinek, hanem vágottnak, manipulatívnak” – magyarázza.

Mint írja, 2010-ben kétszer is találkozott Ambrus Zoltánnal, azért ment el hozzá, mert akkoriban kezdték el terjeszteni róla a „rágalmakat”. Ambrus ekkor tájékoztatta arról, hogy bizonyítékai vannak zsidó származásáról, amiről ő akkoriban még nem tudott. Az is szóba került, hogy Ambrusnak volt egy nyerésre álló EU-s pályázata. „Azt próbáltam feltérképezni, hogy milyen anyagi háttér áll a rendelkezésükre a szervezkedéshez, arra voltam kíváncsi, hogy ráharap egy ilyen meglebegtetett támogatási lehetőségre” – fogalmazott. Szerinte ha Ambrusnak nem „csillan fel a szeme”, akkor valahonnan fizetik őket, hogy bomlasszák a Jobbikot, vagy nem teheti meg, hogy elfogadjon valamilyen felajánlást. Szerinte semmilyen törvénytelenséget nem követtett el, és morálisan is csak akkor ítélhető el, ha az ember nincs tisztában a háttérrel. Ugyanakkor azt írja, pár nap múlva országos elnökségi ülés lesz, ahol meggyőződése, hogy bölcs döntés fog születni. „Én természetesen készen állok, hogy ha kell, visszalépek kettőt” – így Szegedi.

Úgy tudjuk, Novák Elődön kívül más elnökségi tagok is lemondásra kérték már Szegedi Csanádot. A Jobbikban ugyanis úgy vélekednek, szavazótáboruk és a szimpatizánsaik bizonytalanodnak el egyik vezetőjük zsidó származása, valamint a pártvezetés ügykezelése miatt. A Jobbikban úgy vélik, ha Szegedi nem távozik – akár az uniós parlamentből is –, a folytatódó támadások akár el is lehetetleníthetik a pártot.

Pindroch Tamás
MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: