Őrzi vezető pozícióját a Fidesz–KDNP

 

A Tárki szerint meghaladja az ötven százalékot a bizonytalanok aránya

Ha már nem is utcahosszal, de továbbra is vezet politikai riválisai előtt a Fidesz-KDNP a múlt fél év felmérései szerint. Az MSZP változatlanul nem tudott jelentősen profitálni a kormánypártok gyengélkedéséből.

 

Ha nem is hozott fordulatot az elmúlt fél év a pártok támogatottsági versenyében, a kormánypártok számára figyelmeztető lehet, ha lassan is, de szűkül az olló közöttük és az MSZP között. Igaz, a korábbiakhoz hasonlóan a közvélemény-kutatók gyakran igen eltérő eredményeket hoztak ki a mögöttünk hagyott hat hónapban, így ismét csak becsülni lehet a pártok közötti különbségeket. A Fidesz–KDNP a teljes népességen belül a Tárki szerint 18 százalékon kezdte az évet, míg a Századvég adatai ennél nyolc százalékkal magasabb értéket mutattak. A tavasz jót tett a kormánypártoknak, márciusban sikerült növelniük támogatottságukat, de júniusban újra az év eleji szintre estek vissza. Közben az MSZP a 11-12 százalékos évkezdettől lassan araszolgatott felfelé, de ez nem volt jelentős, az Ipsosnál is csupán négyszázalékos javulást tudott felmutatni fél év alatt. Ugyanakkor, ha a kormánypárt félidei népszerűségét összehasonlítjuk az MSZP 2008 első félidei teljesítményével, a Fidesz még mindig jóval előtte jár. Érdekesség, hogy az Ipsos adatai szerint a szocialisták nagyjából hasonló szinten álltak, csakhogy az akkor még ellenzékben lévő Fidesz már 39 százalékon is járt.
A többi párt közül talán a Jobbik volt, amelynél a kutatóintézetek nagyon hasonló adatokat mértek, és ez az egész fél évre igaz. A nemzeti radikálisok 2012 első felében folyamatosan tíz százalék környékén mozogtak. Nem lépett igazán semerre az LMP, amely négy-hat százalékokat produkált az elmúlt hat hónapban. A szocialistákból kivált Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció ebben a kategóriában még csak meg sem közelítette a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot, támogatottsága alig volt mérhető. A biztos szavazó pártválasztókat tekintve markánsabbak a különbségek, de így is nagy a szórás: míg az Ipsosnál csupán négy százalék volt a különbség a Fidesz és az MSZP között júniusban, addig a Századvégnél 15 százalék.

A választói bizonytalanság az elmúlt fél évben igen magas volt, s a Tárki legfrissebb, a múlt hét végén közölt adatai szerint ötven százalék körül mozgott azok aránya, akik nem tudták megmondani, melyik pártra voksolnának, vagy nem válaszoltak a kérdésre. A Tárki felmérése alapján májushoz képest a Fidesz–KDNP támogatottsága kis mértékben nőtt júniusra, míg az MSZP-t támogatók aránya visszaesett. A pártpreferencia-kutatás alapján a két párt népszerűsége továbbra is közel áll egymáshoz, a Fidesz–KDNP-t a teljes népességen belül a májusi tizenhat helyett tizennyolc százalék, míg az MSZP-t tizenöt helyett a választók tizennégy százaléka támogatja.


Megkérdeztük

Boros Bánk Levente politológus: A két választás között félidőben vagyunk, így nem meglepő, hogy a választópolgároknak a fele bizonytalan a pártok támogatását illetően. Újdonság a jelenlegi helyzetben az eddigi tendenciákhoz képest, hogy a kormánypárt népszerűségvesztéséből az ellenzék nem tud profitálni. Az MSZP nem tud megújulni, nincs határozott, kialakult karaktere, így nem alakulhat ki nagyobb bizalom a választók részéről. A Fidesz–KDNP támogatottságának visszaesése a választások utáni időszakhoz képest természetes, minden kormány esetében félidőben vannak a legnagyobb mélypontok. Nem kizárt, hogy a közelmúltban meghirdetett konszolidációs politika a kormánypárt népszerűségének növelését hozza. A közeljövőben a Fidesz–KDNP támogatottságát nagyrészt a Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalások módja és eredménye határozza meg. (MH)

Baranya Róbert
MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: