2012.07.20. 14:44 Csatáry-ügy: a Mazsihisz feljelentést tesz a kuruc.info miatt

 

Csatáry László nem érti, miért vádolják a kassai zsidóság deportálásával – a 97 éves, háborús bűncselekményekkel gyanúsított férfi erről a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt. „A deportálásokban nem vettem részt, a két kassai gettónál mindössze négyszer jártam, az oda zárt zsidók fölött pedig nem a rendőrség, hanem a németek diszponáltak” – mondta. Az ügyészség ezzel szemben azt állítja, hogy Csatáry a többi között kutyakorbáccsal verte az internáltakat nemre, korra, egészségi állapotra tekintet nélkül. A Mazsihisz közben feljelentést tett a magyar neonácik szervezkedése miatt.

 

Csatáry arról is beszélt: elképzelése sincs, miért ítélték halálra az egykori Csehszlovákiában, és azt is kifejtette, hogy a kanadai hatóságok két év alatt sem találtak olyan dokumentumokat, amelyek alapján bűnösnek mondták volna ki.

Elmondta: rendőrségi fogalmazóként dolgozott 1942 őszétől 1944. november 1-ig. 1944 márciusában kapott parancsot arra, hogy mivel ő beszélte a legjobban a német nyelvet, a Kassára költözött német katonák összekötője legyen. Arra a kérdésre, hogy miért vállalta el, azt mondta: “ez egy határozott parancs volt. Aki szolgált bármilyen fegyveres testületnél, tudja, mivel jár ennek megtagadása. De miért álltam volna ellen? Nem gazemberségre, hanem fordításra utasítottak. Kérdem én, ezen az alapon ma minden, a kommunizmust szolgáló tolmácsot el lehetne-kellene ítélni? Amúgy pedig egyáltalán nem volt kellemes feladat”.

Csatáry László arra a kérdésre, hogy a zsidókért felemelte-e a szavát, azt mondta: ha bizonyos feladatok elszabotálása szóemelésnek számít, akkor igen.

Csatáry, a zsidómentő?

“Kassa mellett áll a Bankó-hegy, amelynek az oldala szabályosan ki volt lyuggatva. Ott bujkáló zsidók éltek. Bár a detektívek tudták, hogy ott vannak, mi nem engedtük őket oda, így ők megmenekültek, és később el tudtak jutni Szlovákiába” – mondta.

Balassa Zoltán történész a lapnak úgy nyilatkozott: a kassai járási népbíróság 1948. június 8-án tíz ember tanúvallomása alapján, tíz perc alatt ítélte halálra Csatáryt. A szakember szerint Csatáry utólag azt mondja ugyan, hogy parancsot teljesített, a tanúvallomások alapján a hatáskörét többször túllépte, ezért nem állja meg a helyét védekezése.

A hozzáállása “bizonyos vallású” emberek felé…

Az ügyészség megfogalmazása szerint a kihallgatási jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy „bizonyos kijelentései alapján megállapítható hozzáállása bizonyos vallású emberek felé”, amivel esetleges antiszemitizmusára utalhattak. A férfi azt állította, hogy Kanadából azért kellett hazaköltöznie Magyarországra, mert az ottani befogadási eljárásnál elhallgatta, hogy rendőrtiszt volt korábban.

“Kutyakorbáccsal verte az internáltakat”

Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész elmondta: az eljárás eddigi adatai szerint Csatáry Lászlót, aki rendőr volt, 1944 májusában nevezték ki a kassai téglagyári internálótábor parancsnokává. Rendszeresen bántalmazta kutyakorbáccsal az internáltakat nemre, korra, egészségi állapotra tekintet nélkül, amikor pedig május-júniusban a mintegy 12 ezer fogvatartottat 4-5 szerelvénnyel koncentrációs táborokba – például Auschwitzba – szállították, az egyik bevagonírozásnál megtiltotta, hogy a telezsúfolt vagonokra szellőzőnyílást vágjanak. Ezek a cselekmények az ügyészség szerint megvalósítják az emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettet, amelyért akár életfogytiglan is kiszabható.

Közben, ahogy beszámoltunk róla, a magyar neonácik az interneten szervezkednek, és megfenyegették a Csatáry letartóztatását sürgeti antifasiszta tüntetőket a kuruc.infón. Ennek kapcsán a Mazsihisz feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen gyülekezési szabadság jogának megsértése és különleges személyes adattal való visszaélés miatt.

A közlemény szerint a szélsőséges honlapon az jelent meg, hogy pénzjutalmat ajánlanak azoknak, akiknek sikerül megszerezni a Csatáry László lakásánál a férfi felelősségre vonását követelő fiatalok személyes adatait.

A feljelentésben hangsúlyozzák, hogy az elkövetők célja nyilvánvalóan az volt, hogy a hétfői demonstráción résztvevőket és más személyeket fenyegetéssel megakadályozzanak abban, hogy gyülekezési jogukat gyakorolhassák.

A Mazsihisz vezetői kérik a Legfőbb Ügyészséget, hogy rendelje el a nyomozást, és állapítsák meg az elkövetők személyét, intézkedjenek felelősségre vonásukról – tették hozzá.

A Csatáry-ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Pénteken Berlintől Párizsig több európai országban is téma volt az újságokban a Csatáry-ügy, erről szóló cikkünket pedig itt olvashatja!

atv.hu / hvg.hu / MH

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: