Csúfosan megbukott az ”LMP-s kirándulás és a jobbikos kalandozás”

Félidőre a kabinet teljesítette a változtatásokat érintő munkák többségét, így a folytatásban várható, hogy csökken a konfliktusok száma – hangsúlyozta az MNO-nak adott nyilatkozatában Kumin Ferenc. A politológus szerint ha a középosztály megerősítése sikerrel jár, akkor az meg fogja hozni a maga politikai eredményét.

Elképzelhető, hogy a pártok állami támogatásának csökkentése, és az előzetes regisztráció bevezetése a választópolgári aktivitás növelése irányába hat – mondta el lapunknak Kumin Ferenc, a Századvég vezető elemzője. Mind a két megoldás akkor jó, ha nem akadályozó tényezőként jelenik meg, és ösztönzi a választók nagyobb részvételét a politikai folyamatokban. Úgy látja, a pártok állami támogatásának csökkentése akkor lehet működő irány, ha párosul olyan intézkedésekkel, amelyek bátorítják az embereket, hogy maguk lépjenek a finanszírozó helyébe, aminek nincsen kialakult kultúrája Magyarországon.

Kumin szerint ezekben az esetekben amerikai példákra hivatkozunk, de az Egyesült Államok teljesen más hagyományokkal rendelkező ország a pártfinanszírozás és a regisztrációt tekintve, mint hazánk. A regisztráció intézményének nincs kialakult hagyománya, egy ismeretlen területre lépnénk, és egyáltalán nem biztos, hogy a kormánypártokat segítené. Azt tekintem nagyon fontosnak, hogy a vitát ne zárjuk elve ki ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatásokkal, mivel a döntéshozatal elején vagyunk, és még többféle kanyart vehet mindkét ügy – hangsúlyozta az elemző.

Első helyen

Egy olyan magas bázisról indult a kormánypártok támogatottsága, amely lehetővé tette, hogy a kormányzással járó veszteségek ellenére is az első helyét megőrizze a preferenciaversenyben – vélekedett Kumin. Úgy látja, különösen természetes a lemorzsolódás egy nehéz gazdasági környezetben zajló kormányzás alatt, de a vezető szerep megőrzésében az ellenzéknek is volt szerepe.

Igazából nem tudtak egy könnyen megérthető alternatívát felrajzolni a kormánnyal szemben álló erők, a baloldal a saját belső konfliktusaival volt elfoglalva, de ez az időszak lassan lezárul – hangsúlyozta a szakértő. A Századvég elemzője szerint a baloldalon belüli konfliktus lezárulását követően a normális ellenzéki munka feltételei adottak, és ez a szocialista párt mérsékelt növekedésében is tetten érhető.

Kudarcos kirándulások

Kumin arra is rámutatott, hogy a baloldalon 2012-re letisztult a kép, a szocialisták megszabadultak legfőbb belső ellenzéküktől, áprilisban a soros tisztújítás eredményeképp pedig azoktól a saját nagy öregjeiktől is, akikről egyre inkább az az általános nézet alakult ki, hogy múltjukkal hátráltatják az MSZP megújulását.

Az LMP számára a kirándulás a baloldali néppárti mezőben a népszavazás kudarcával lezárult, amiből egy racionális kimenetel a korábbi értékekhez való visszatérés jelenthet – vélekedett a szakértő. Úgy látja, a Jobbik megtapasztalta, hogy a mérsékeltebb centrum irányába tett kalandozásaival többet veszíthet, mint amennyit nyer, így visszatért abba a mezőbe, ahová a jobbközép pártszövetség soha nem is akart, és nem is fog belépni.

Ha sikerrel jár…

A politikai ciklus félidején túl, amikor a választások már belátható közelségbe kerülnek különösen fontos, hogy az egyes döntések lehetséges konfliktusos hatásaival is számoljon a kormányoldal. Kumin rámutatott arra is, hogy az első időszakban az átalakítások mélysége, a változtatások sokasága volt a cél, akár nagyszámú konfliktusok árán is. Félidőre a kabinet teljesítette változtatásokat érintő munka többségét, így a folytatásban várható, hogy csökken a konfliktusok száma.

A Századvég csütörtöki konferenciáján, és azon belül a miniszterelnök előadásából is kitűnt, hogy egy új középosztály-fogalom köré fog épülni a következő időszak, amely nem csak egy jövedelmi csoportot takar, hanem egy olyan ideális életformát, amely általában minden sikeres országnak, és egyébként jellemzően a jobbközép politikai erőnek is a bázisát adja.”

Magyarországnak nagyon sok tennivalója van. Azok a változások, amelyek az utóbbi időben beindultak mind abba az irányba hatnak, hogy sikerességük esetén ez a középosztály megerősödhessen, és ez a kormányoldal várakozásai szerint nyilván majd a politikai preferenciákban is tükröződni fog – hangsúlyozta Kumin. A politikában mindig fontos cél a jó választási szereplés, ez a cél a választások közeledtével értelemszerűen felértékelődik. Ha a középosztály megerősítése sikerrel jár, akkor már csak az érintett csoport mérete miatt is meg fogja hozni a maga politikai eredményét – zárta szavait a szakértő.

MNO

Kovács András

2012. június 02., szombat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: