CSATH MAGDOLNA: ÍGY AKARTÁK FEGYELMEZNI MAGYARORSZÁGOT

Az uniós pénzekből megvalósuló nagy projekteknél a külföldi cégek a fővállalkozók, náluk csapódik le a profit

Szó nem volt arról valójában, hogy a kohéziós pénzeket meg akarták volna tőlünk vonni. Ez egy fenyegetés volt, egy ki fegyelmezés. Gondoljunk arra, hogy a nagy projekteknél a külföldi cégek a fővállalkozók, ilyen módon a profit náluk csapódik le, a magyar kisvállalkozók legfeljebb beszállíthatnak, és örülhetnek, ha kifizetik nekik a munkájukat – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász az m1 Ma reggel című műsorában.

CSATH MAGDOLNA: ÍGY AKARTÁK FEGYELMEZNI MAGYARORSZÁGOT

 

Saját maga ellen még soha nem cselekedett az Európai Unió vezetősége. Ez a pénz azért jó, ha idejön, mert akkor vissza is tud menni az ottani cégekhez – érvelt a szakember.

Arra a felvetésre, miszerint az Európai Bizottság előrejelzése alapján 2013-ben rosszabbak lesznek a GDP-arányos költségvetésihiány-adatok a tagállamokban, mint a magyar, azt mondta: ha egyedül ezt a mutatót vesszük számításba, az nem mutat korrekt képet az ország helyzetéről. Ráadásul tudjuk, ma már egyre többen mondják azt – például a francia elnök -, hogy nem elég a költségvetési hiányt leszorítani, a megszorításoknak ugyanis nagyon sok a negatív hatása, például elmennek az emberek abból az országból, ahol ezt alkalmazzák, hanem a reálgazdaság valós problémáival kell foglalkozni. Ebből következik ugyanis hosszú távon egy egészséges fejlődés – hangoztatta Csath Magdolna.

Hozzátette: nincs gazdasági növekedés azokban az országokban, ahol megszorítás van, sőt, a recesszió mellett depresszióval küzdenek.

Ahhoz, hogy beinduljon a gazdaság, működnie kell annak a szektornak, amely a legrugalmasabb, legkreatívabb, és amelyik a leggyorsabban a legtöbb munkahelyet tudja teremteni, ez pedig a kkv-szektor – emelte ki a közgazdász. Megemlítette: amikor azt mondjuk, hogy Kína olyan termelési központ, mely jól működik és érdemes lemásolni, mindig elfelejtjük,  az országban több millió családi, kisvállalkozás működik, s alapvetően ezek mozgatják az országot. Még Németországra is igaz, hogy a kkv-szektor termeli a legtöbb új értéket. Ahol az emberek tudását is használják, nem csak egy szalag mellett a kezeit és az idegeit. Példaként hozta fel a Mal Zrt.-t, mint termelési központot, illetve az informatikai kisvállalkozásokat.

 

 

MHO/Hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: