Dániel Péter nem mert szembenézni a Gój motorosokkal


A baloldali akcióhős előbb melldöngetve hirdette, mikor indul Kerekibe a Horthy-szobor leöntésére, de végül csak az éjszaka sötétjében mert útra kelni. A szobor állítói szerint nem szabad felülni a provokációnak.

Mint ismert, a Gyurcsány Ferenc baráti köréhez köthető Dániel Péter a kereki Horthy-szobor felállítását megelőzően ígéretet tett rá, hogy amint „jobban lesz”, indul, és vörös festékkel önti le a műalkotást. Az ügyvéd tartotta a szavát, elutazott a somogyi településre, és keddről szerdára virradóra meggyalázta a szobrot, melyet később a helyi lakosok elszállítottak a helyéről.

Horthy szobra néhány nappal az avatást követően
Horthy szobra néhány nappal az avatást követően

 

Tudomásunkra jutott, hogy az avatás előtti napokban a Gój Motorosok Egyesületének elnöke és Dániel Péter éles hangú leveleket váltott egymással. Mészáros Imre a sokadik gyalázkodó e-mailt követően végül személyes találkozóra hívta Dánielt, aki válaszában megírta, a motorosok „felköthetik az árpádsávos gatyájukat”, mert elmegy Kerekibe. Leveléből kiderül, csütörtökön 11-re tervezte az indulást barátaival az Alexandra könyvesbolt előtti parkolóból, és délután fél 1 körüli érkezést ígért a Horthy-szoborhoz. Zárásképpen annyit üzent: várja a Gój motorosokat és „egyéb újnyilas bunkókat”.

Nos, úgy tűnik, Dániel Péter időközben meggondolta magát, és tartva az ellen haragjától, inkább az éj leple alatt váltotta valóra ígéretét. Ezt követően fotózkodott egy sort a vörös festékkel leöntött Horthyval, majd távozott a helyszínről.

A Történelmi Vitézi Rend díszsorfala előtt, a történelmi lobogók alatt avatták fel Horthy Miklós kormányzó szobrát a Somogy megyei Kerekiben. A Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, Zetényi-Csukás Ferenc által szervezett ünnepélyes eseményen mintegy félezer fős tömegben képviseltette magát a Horthy, a Zichy és a Károlyi család, a Vitézi Rend, a Horthy Miklós Társaság, a Magyar Nemzetőrség és egy sor más hazafias és történelmi hagyományőrző szervezet. A szoboravatást az egykori altengernagy ottrantói tengeri ütközetben való helytállásának évfordulójához kötötték.

A szobor állíttatói – Csicsai László, Sas Attila –, valamint a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány ma reggel közleményt adtak ki, miszerint mélységesen elítélik Dániel Péter cselekedetét. „A szükséges jogi lépéseket megtettük, a szobor helyre lesz állítva! Nem hátrálunk meg! Hölgyeim és Uraim! Az eszme és a hit még inkább megerősödött bennük, folytatnunk kell a munkánkat. Az ügyvéd úr magáról állította ki a bizonyítványt. Horthy Miklós kormányzó méltó emlékezete a helyére fog kerülni! Isten áldja a kormányzó emlékét!”

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István – Mártírok És Hősök Alapítvány elnöke arra kér mindenkit, hogy Dániel Péter provokációjának ne üljön fel, mivel éppen ez a célja, ezt akarja elérni. Óva inti a Gój Motorosokat is attól, hogy olyan válaszlépésre ragadtassák magukat, amely utóbb felhasználható Magyarország ellen.

„Aki normális, az tiszteletben tartja”

Kereki alpolgármestere, az avatáson a község nevében résztvevő Csicsai László kérdésünkre elmondta, hogy a feljelentést megtették, a rendőrség „ismeretlen tettes” ellen megkezdte a nyomozást. Mint fogalmaz, szerinte ép lelkű ember nem követ el ilyesmit. Aki normális, az tiszteletben tartja mások emberi méltóságát, az emlékezéshez, az emlékhelyek kialakításához való jogát. Emlékeztetett rá, hogy a képviselő-testület, amely egységesen szavazott a szobor felállításáról, egyedülálló módon még azt is felajánlotta, hogy ha bárkinek ellenvetése van, és ezt bejelenti az önkormányzatnál, akkor nem állítják fel a szobrot. Senki, így Dániel Péter sem adott be tiltakozást.

Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Társaság alelnöke szerint Dániel pszichiátriai kezelésre szorul, feltűnési viszketegsége arra utal, hogy ez egy mentálisan beteg ember. Mindemellett rettenetesen gyáva alak, aki mindenáron médiaszereplő akar lenni. El akarja érni, hogy valamelyik jobboldali radikális ember bántalmazza, hogy aztán ezt a reakciót mint véres rongyot körül lehessen hordozni a nagyvilágban, bizonyítandó, hogy Magyarországon verik a „szegény, baloldali állampolgárokat”, sőt nyilván elővenné a zsidókártyát is – vélekedik Kocsis Sándor.

Az tehát a javaslata, hogy ne tisztítsák le a szobrot, hagyják úgy, ahogy van, és tegyenek mellé egy táblát: „Ezt a gyalázatot Dániel Péter követte el.” Ugyanez a helyzet – emlékeztet Kocsis – Budapesten, a Vámház körúton elhelyezett Horthy István-emléktáblával is. A repülő hősi halált halt kormányzóhelyettes emléktábláját három éve, a Nemzeti Kegyeleti Emlékbizottság állíttatta állami pénzből az angolbarát politikusnak, azóta hatszor öntötték le festékkel. Most már le sem tisztítják, hadd lássák a külföldiek, mi a helyzet ma Magyarországon, kik azok, akik a tolerancia, a másság tisztelete és a demokrácia jegyében lábbal tipornak minden létező európai normát.

Kik a felelősök?

Kocsis felveti Kereki polgármesterének felelősségét is a tekintetben, hogy a szobrot ígéretük ellenére nem őriztették. Véleménye szerint illő lenne ezek után lemondania. Felveti azok felelősségét is, akik nem vetik ki soraikból e hitvány alakot. Szerinte tehát nem szabad a provokációnak felülni, hiszen enélkül is kontraproduktív tett volt a szoborrongálás. Mint fogalmaz: az ilyen bűncselekmények csak megerősítik bennünk a hitet, hogy a történelemhamisítás következményeit mielőbb fel kell számolni. Nincs annyi festéke Dániel Pétereknek, hogy minden szobrot leöntsenek, amelyet a következőkben állítani fogunk – fogalmaz.

Mészáros Imre a Gój Motorosok Egyesülete elnökeként kérdésünkre kifejtette: a maguk részéről elítélnek mindenféle erőszakot, éppen ezért megteszi a mai napon ő is a feljelentését terrorcselekményre való előkészület és műemlék rongálása ügyében. Ez utóbbi felső büntetési határa három év letöltendő. Ő – mint fogalmaz – a jogi útnál próbál maradni, de a ha az igazságszolgáltatás nem lesz képes a közveszélyes embereket kiemelni a társadalomból, akkor ő sem fogja tudni szavatolni ennek a „hitvány gazembernek” a biztonságát, hiszen nem csak egy emlékműről van szó, tettével rengeteg ember érzékenységét sértette meg. A nyilasok könyvet égettek, a kommunisták pedig a hagyományaik szerint a szobrok ellen bátrak.

– Évtizedekig azt tanították a történelemkönyvek, hogy micsoda hőstett volt Gömbös Gyula szobrának felrobbantása. Mostantól mi is rongálhatjuk azok szobrait, emléktábláit, emlékhelyeit, akik nekünk nem tetszenek? – teszi fel a kérdést Mészáros.

Gabay Balázs, Bertók T. László

2012. május 16., szerda

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: