Ez három Zuschlag-üggyel felér

Vádemelési javaslattal zárult az észak-hevesi Leader-egyesület elleni nyomozás; a rendőrség 14 személyt 34 bűncselekménnyel gyanúsít – jelentette be a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott csütörtökön Egerben.
Horváth László a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a nyomozás adatai szerint 143 millió forintnyi uniós pénz tűnt el az Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Egyesületnél és a Terra Mater Közhasznú Egyesületnél, illetve 58 millió forint megszerzésére tettek kísérletet, a többi között csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás és okirat-hamisítás útján.

Politikai nyelven az ügy egyenlő három Zuschlag-üggyel – fogalmazott a politikus, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is egyben. Horváth László, aki mint az egyik feljelentő kapott értesítést a rendőrségtől a nyomozás lezárásáról, emlékeztetett arra, hogy csaknem két évvel ezelőtt hívták fel a hatóságok figyelmét az egyesületnél tapasztalható visszásságokra. A szervezet vezetői akkor alaptalan politikai támadásnak, a közélet kriminalizálására tett kísérletnek minősítették a megfogalmazott gyanút. Sajnos most kiderült, hogy az megalapozott volt – mondta a kormánymegbízott.

Horváth László az üggyel kapcsolatban korábban úgy vélekedett: politikai ellenőrzés mellett folyt az a tevékenység, amelynek során az észak-hevesi Leader-egyesületnél úgy költöttek el a 2010-es választásokat megelőzően csaknem 50 millió forintnyi közpénzt, hogy a mögött nem volt valódi teljesítés. Az ügy kipattanása után 2010. szeptember 3-án, Egerben tartott sajtótájékoztatóján pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a 33 települést tömörítő Leader-közösség bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot.

Akkori közlése szerint a gyanút alátámasztja egy hozzá eljuttatott hangfelvétel, amelyen a szervezet egyik munkatársa arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás (a Heves Megyei Közgyűlés korábbi szocialista elnöke, az MSZP Heves megyei elnöke, a térség korábbi országgyűlési képviselője) irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja: „egyértelmű”.

BL
Forrás: MTI, MNO
2012. május 10., csütörtök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: