Végzett magával az MNB volt elnöke

 

Önkezűleg, lőfegyverrel vetett véget életének a hatvannyolc éves korában hétfőn elhunyt Bartha Ferenc – tudta meg az MNO.

 

A TriGranit Holding, illetve a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökének, a GRÁNIT Bank igazgatósági elnökének a holttestére tihanyi hétvégi házában találtak rá. A lefolytatott helyszíni szemle és az eddig beszerzett adatok alapján idegenkezűség gyanúja nem vetődött fel – tájékoztatta az MNO-t Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

 

A történtek miatt a Balatonfüredi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást indított, amelyben igazságügyi orvos-, illetve fegyverszakértő bevonásával vizsgálják az elhunyt halálának körülményeit.

Bartha Ferenc vasárnap még azért szerepelt a hírekben, mert ő nyitotta meg Tihanyban a Németh László Művelődési Ház galériájában a Bujtor István-emlékkiállítást a színművész-rendező halálának harmadik évfordulóján. Bartha Ferenc tettének oka egyelőre nem ismert, a rendőrség nem közölte, hogy a férfi hagyott-e hátra valakinek búcsúüzenetet.

Tragikus hirtelenséggel, 69 éves korában hétfőn elhunyt Bartha Ferenc, a TriGranit Holding elnöke, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke – közölte hétfőn a Trigránit az MTI-vel. A TriGranit Holding Bartha Ferencet saját halottjának tekinti, a temetésről a családdal közösen később intézkednek.

Bartha Ferenc 1943. augusztus 6-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait követően a Közgazdasági Egyetem Külkereskedelmi szakán tanult, ahol 1965-ben szerzett diplomát.

1965-ben a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa lett, majd 1970 és 1980 között a Külkereskedelmi Minisztériumban főosztályvezető-helyettesként dolgozott. 1980-tól 1987-ig a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárságát vezette, majd a Kereskedelmi Minisztérium államtitkárává nevezték ki.

1988-ban a Magyar Nemzeti Bank élére került, az elnöki pozíciót 1990-ig töltötte be. Ezt követően a bécsi székhelyű Indosuez Pénzügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója lett, majd a Banque Indosuez Magyarország elnökeként dolgozott.

Bartha Ferencet 1994-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának elnökévé és privatizációs kormánybiztossá nevezték ki. 1995-ben megalapította és azóta vezette a Bartha Pénzügyi Tanácsadó Kft.-t, ezzel párhuzamosan 1996 és 1998 között a Gránit Pólus Beruházási és Fejlesztési Rt. vezérigazgatói posztját is betöltötte. 1997 és 1999 között a TriGránit Fejlesztési Rt. vezérigazgatója, 1999-től 2003-ig a társaság elnöke volt. 2003-tól a TriGranit Holding Ltd. elnöke, 2010-től pedig a Gránit Bank Zrt. igazgatóságának elnöke volt.

Pályafutása során számos szakmai megbízatásnak is eleget tett, többek között 1997-től 1998-ig a Raiffeisen Unicbank Rt., 2002 és 2007 között pedig az Inter Europa Bank Rt. igazgatóságának elnökeként tevékenykedett.

Bartha Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottságának elnöke volt, valamint tagja a Magyar Közgazdasági Társaságnak, a South Eastern Europe Business Advisory Councilnek, és az MTA Világgazdasági Kutatóintézete Tudományos Tanácsának.

Nemzetközi munkássága elismeréséül a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki. (MTI)

Címkék

 

Csibra Tibor
Forrás: MNO
2012. május 09., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: