Nyomozás indult a parlamenti tiszaeszlározás miatt

Nyolc nap alatt ügyészi szakba jutott Baráth Zsolt jobbikos parlamenti képviselő április 3-i felszólalása. A tiszaeszlári vérvád felemlegetése ellen az LMP és az MSZP is tiltakozott, másnap a kormány is elítélte a beszédet.

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség a parlamentben múlt héten elhangzott, Tiszaeszlár 130 éve című felszólalás ügyében, közölte Fazekas Géza ügyészségi szóvivő.

Nagy méretű kép

Baráth Zsolt – Fotó: Kovács Attila

Az ügyben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője tett feljelentést, álláspontja szerint Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított, és ezzel közösség elleni izgatás bűntettet követett el.

Fazekas Géza elmondta: a feljelentés kedden érkezett meg a főügyészségre, ebben a feljelentő soron kívüli eljárást kért.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta, hogy a Jobbik ne csodálkozzon, ha az ország és a világ úgy ítél róluk, “ahogy a tiszaeszlári vérvádról több mint száz évvel ezelőtt a magyar társadalom józanabbik fele és a magyar bíróság akkor döntött”. Kijelentette: sajnálja, hogy egy ilyen napirend utáni felszólalás elhangozhatott, mert a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel.

Másnap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is elítélte a felszólalást, azt teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezve, mivel “ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint”.

Az LMP és az MSZP is felszólította Baráth Zsoltot, hogy adja vissza parlamenti képviselői mandátumát.

A Jobbik nem először hozta szóba Solymosi Esztert: ifj. Hegedűs Lóránt 2009-ben beszélt többek között arról, hogy “A magyar antiszemita, de nem azért, mert az akar lenni, hanem mert azzá teszik ezek”, akik a magyarság kiirtásán munkálkodnak.

tiszaeszlári vérvád – amelyben 1882-ben helyi zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsítottak meg – a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb hívószava.

  • Index/MTI
Miénk itt a tér kategória. Címkék: , . 1 Comment »

Egy hozzászólás to “Nyomozás indult a parlamenti tiszaeszlározás miatt”

  1. gybognarjr Says:

    Ahol XXXX
    Szerk: admin


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: